zalazak sunca na plaži

Foto: Pixabay
Srbija

Sve više mladih oboleva od melanoma, razlog pregorevanje tokom ranog detinjstva i solarijum

Izvor: 
RTS/013info Sre, 02/06/2021 - 18:30Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlja Pančevo, u  Južnobanatskom okrugu godišnje od melanoma oboli 25, a umre oko 10 osoba. U Srbiji svake godine oko 650 ljudi dobije melanom, najsmrtonosniji rak kože, ali se procenjuje da je taj broj daleko veći.

Koža "pamti" svaki minut na suncu, a naplata dolazi kasnije, u vidu raznih oštećenja, a beleži se sve veći broj mladih koji su oboleli od melanoma.

Nacionalna koordinatorka kampanje "Evromelanom" u Srbiji, prof. dr Danica Tiodorović, navela je za RTS da je jedan od razloga većeg broja mladih koji obolevaju od melanoma pregorevanje tokom ranog detinjstva, kao i izloženost solarijumima.

"Ono što se beleži u svetu i, nažalost, u Srbiji, jeste sve veća incidenca melanoma u uzrasnoj kategoriji od 18 do 29 godina, kao i kod maloletnih lica", navela je doktorka Tiodorović.

Dodala je da žele da utiču na mlade uz poruku "Vaša prošlost određuje vašu budućnost".

"Uključili smo naše čuvene sportiste Vanju Grbića i Vaterpolo savez sa predsednikom Viktorom Jelenićem. Obilazićemo dečje kampove u narednim mesecima gde će dermatolozi na najjednostavniji način približiti deci značaj pravilnog ponašanja na suncu, kako se zaštititi, koliko je opasno pregrevanje u detinjstvu i koliko zaista ne treba otići u solarijume, jer su kancerogeni, nivoa jedan", istakla je Tiodorovićeva.

Govoreći o promenama na koži, doktorka Tiodorović je rekla da većina promena jeste bezazlena, ali da ako se primeti promena dimenzija, oblika, koja se razlikuje od ostalih mladeža, potrebno je javiti se dermatologu.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić rekao je da su podržali kampanju zbog specifičnosti njihovog sporta, pošto su vaterpolisti samo u kupaćem kostimu i dosta su izloženi suncu tokom letnjih meseci.

"Moj apel svim roditeljima, pogotovu sa mlađom decom, da moraju da koriste zaštitne faktore", naveo je Jelenić.

Istakao je da vaterpolisti smeju da koriste zaštitne kreme na treninzima, ali da tokom utakmica igrači budu diskvalifikovani, jer je to zabranjeno, prema pravilima.
MarketingNajnovije vesti