Noć veštica bundeva Foto: pxfuel
Srbija

Sveti Luka ili Noć veštica? Večita debata svakog 31. oktobra

Izvor: 
Blic/B92 Čet, 29/10/2020 - 22:23

Za jedne Sveti Luka, a za druge Noć veštica. Neki nepisani zakon nalaže da se nikako ne smeju istovremeno poštovati oba, niti mogu da se tolerišu oni koji praznuju "suparnički" praznik. Isto kao što su aktuelne rasprave 14. februara - da li se obeležava Sveti Valentin ili Sveti Trifun, tako je sada za ova dva praznika koja se obeležavaju 31. oktobra.

 

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju 31. oktobra slavu Sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih. Danas se slavi i Sveti Petar Cetinjski.

Noć veštica deo je zapadnohrišćanske tradicije, a najčešće aktivnosti koje se u modernoj tradiciji vezuju za ovu svetkovinu jesu kostimirane zabave, pravljenje lampi od tikve, gledanje horor filmova i promocija strave.

Ovaj praznik utemeljen je u keltskom običaju proslave praznika "Samhain". Kelti su novu godinu proslavljali 1. novembra, a Samhain se obeležavao noć pre, i verovalo se da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju uzrokujući probleme i uništavajući useve.

Keltski paganski sveštenici gradili su ogromne lomače gde su se ljudi okupljali kako bi spalili useve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima, a u toku proslave nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože.

Kako je objasnio teolog Vladimir Pekić za TV Prva, oni koji su pravoslavni hrišćani staviće akcenat na slavljenje jednog od četvorice jevanđelista i apostola, i koji je uspeo da objedini dva kulturološka sveta, judejski i grčko-rimski.

"Sveti Luka se smatra i prvim ikonopiscem, a smatra se i da je naslikao Svetog Petra i Svetog Pavla. On je organski deo crkve i jedan od hrišćana", dodaje Pekić.

"Što se tiče Halovina, to je praznik koji je, po mom sudu, znatno komercijalizovan. Kako mu je dodavano hrišćansko značenje, to je sad drugo pitanje, ali danas je čist produkt konzumerizma i potrošačkog društva", kaže on.

 

 
MarketingNajnovije vesti