Foto: pixabay
Srbija

Svetska zdravstvena organizacija odobrila vakcinu Sinofarm

Izvor: 
Tanjug Pet, 07/05/2021 - 19:23Svetska zdravstvena organizacija odobrila je vakcinu kineskog proizvođača lekova Sinofarm protiv korona virusa za hitnu upotrebu.
 
Jedna od dve kineske vakcine koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu ujedno je i prva vakcina protiv korona virusa koju je odobrila SZO a koja nije razvijena na Zapadu.
 
Takođe, SZO je prvi put dala odobrenje za hitnu upotrebu jednoj kineskoj vakcini protiv neke infektivne bolesti.
 
Činjenica da se Sinofarmova vakcina našla na spisku vakcina za hitnu upotrebu SZO predstavlja signal nacionalnim regulatornim telima da je ona efikasna i bezbedna i omogućiće da bude uključena u sistem Kovaks, globalni program namenjen siromašnim zemljama.
 
SZO je dosad dala odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida koje su razvile kompanije Fajzer/Biontek, Astrazeneka, Džonson i Džonson i Moderna.
 
Odobrenje za hitnu upotrebu predstavlja posebno odobrenje za upotrebu određenog medicinskog proizvoda koje se izdaje u vanrednim situacijama, tokom hitnih slučajeva u javnom zdravstvu, kako bi se taj medicinski proizvod učinio dostupnim što je brže moguće ljudima kojima je to potrebno.
 MarketingNajnovije vesti