• Svi bi da kupe nove stanove, ali nema ko da ih gradi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Pandemija i potražnja dva su suprotstavljena faktora koja su umnogome uticala na građevinsku industriju u Srbiji tokom prošle i ove godine.

     

    Privrednu delatnost ostalih specifičnih građevinskih radova nije jednostavno sagledati iz ugla ponude, imajući u vidu da se preduzeća koja posluju u njoj bave širokim spektrom različitih radova i usluga u građevini. Pa opet, većina njih beležila je rast prihoda tokom 2020. godine, piše Nova.rs.

     
     

    „Na početku 2020. godine je tržište praktično normalno poslovalo, onda je od marta došlo do kratkotrajnog zastoja zbog pandemije, dok se svi nismo snašli kako ćemo raditi. Međutim, krajem godine su građevinske aktivnosti bile još i većeg obima nego godinu dana ranije. To se prelilo i u tekuću godinu, u kojoj je zabeležen još veći rast. Doduše, za 2022. godinu ne očekujem da bude na takvom nivou, već pre negde između“, pokušava ukratko da sagleda poslovanje u svom sektoru izvršni direktor subotičke kompanije SMB Mehanizacija i transport Zoltan Mihok.

     
    Prema njegovim rečima, uspeh za mnoge građevinske firme u narednoj godini dosta će zavisiti od broja ranije potpisanih ugovora, dok će se tražnja prilagođavati cenovnim promenama.
     
    A kada je o cenama radova reč, na njih u velikoj meri utiče i raspoloživost kvalitetne ili barem adekvatne radne snage.
     
    „Problem sa nedostatkom i nestručnošću kadrova nije nov, nego traje već najmanje 4-5 godina, s tim da je situacija sve gora daljim odlaskom radnika u inostranstvo. Ako, pak, oni ostanu u Srbiji, onda nije retko da kruže po nekolicini istih firmi, kako se projekti smenjuju“, komentariše Mihok za portal Nova.rs.
     
    Po definiciji Zakona o računovodstvu, mala preduzeća su ona koja zadovoljavaju makar dva od tri kriterijuma na datum godišnjeg bilansa.
     
    Jedan od kriterijuma je i da imaju između 10 i 50 zaposlenih, drugi je da im poslovni prihodi budu između 700.000 i 8.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a treći da im  vrednost ukupne aktive iznosi između 350.000 evra i 4.000.000 evra, takođe u dinarskoj protivvrednosti.
     
    Kako pronaći potrebne kadrove ?
     
    Potrebne kadrove na današnjem tržištu, a pogotovo s obzirom na celokupnu situaciju nije lako pronaći.
     
    Direktor SMB Mehanizacije i transporta veruje da, pored potrebnih majstora, nema dovoljnog broja kvalitetnih predavača u građevinsko-mašinskoj struci.
     
    „Sve to, posledično, utične na krajnju cenu, kao i na kvalitet“, potvrđuje on.
     
    Ostaje da vidi da li će se pomenuto stanje promeniti nabolje u godinama pred nama, ili će pojedinačne kompanije morati same da usavršavaju svoje zaposlene i vode računa da im ne odu na neka druga tržišta.
     

    Pandemija i potražnja dva su suprotstavljena faktora koja su umnogome uticala na građevinsku industriju u Srbiji tokom prošle i ove godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]