• Svinjsko meso pojeftinilo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Svinjsko meso nedavno je pojeftinilo u radnjama.
     
    Kako piše Politika, smanjenje otkupnih cena svinja na stočnim pijacama uočeno je sredinom decembra, a to se sada može primetiti i u mesarama.

    Tako se sada krmenadle mogu kupiti za 531 dinar po kilogramu, a kilogram svinjskog buta, čiju cenu je država u avgustu ograničila na 750 dinara, sada se u supermarketima prodaje za 650 dinara.

    Ovo je potvrda nedavnih predviđanja poznavalaca tržišta da će meso u Srbiji početi da pojeftinjuje neposredno posle praznika. 
     
    Sagovornici lista navode da je ovaj proces počeo još u decembru, kada su pale cene otkupa svinja. Kažu da je ova situacija direktna posledica smanjenja kupovne moći građana, a delom i porasta uvoza.
     
    Agrarni analitičar Čedomir Keco kaže za Politiku da trenutna dešavanja naravno ne pogoduju uzgajivačima.
     
    „Jedno vreme svinje su bile skuplje od junadi. Kod junadi smo za godinu i po dana izgubili 4.000 uzgajivača“, navodi.
     
    Iako je za kupce ovo dobra vest, proizvođači su pod pritiskom da dođu do kvalitetne i prihvatljive hrane za životinje.
     
    „U jednom delu Banata, trenutno su svinje jeftinije od 180 dinara po kilogramu, a ima mesta gde su 250. Cene se stalno menjaju i u takvim nestabilnim uslovima nema proizvodnje“, naglašava Keco i dodaje da ova situacija može da potraje.
     
    Kada je manja potrošnja mesa, velike klanice, koje imaju svoje farme, kolju svoje tovljenike i potpuno obustavljaju otkup sa tržišta.
     
    „To utiče na pad cena, a klaničari se potom pojavljuju na tržištu na kojem su oborili cene“, navodi Keco.

    Svinjsko meso nedavno je pojeftinilo u radnjama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Studenti stigli u Brisel

    Studenti štafetni ultramaratonci stigli su u Brisel, posle trke duge 1.933 kilometra koju su započeli 25. aprila, krenuvši iz Novog sada i […]