• SZO: Institut Torlak nosilac RNK tehnologije u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da će Institut Torlak biti nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina, objavio je šef Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano.
     
    On je podsetio da je, nakon zanimanja Vlade Srbije za usvajanje nove RNK tehnologije, u februaru objavljeno da je Srbija među nekoliko zemalja za koje se pokazalo da imaju kapacitete da tu tehnologiju primene.
     
    „Sada možemo da objavimo da će Institut Torlak biti nosilac te inovativne tehnologije. To je srednjoročna do dugoročna investicija u inovacije, istraživanje i razvoj za izradu budućih potencijalnih lekova i vakcina ne samo protiv kovida, već i za druge patogene, a moguće da će jednog dana biti razvijen lek i protiv raka i drugih bolesti“, rekao je Skano.
     
    On je dodao da ta investicija nije samo za Srbiju, već i za druge zemlje koje će od toga imati koristi.
     
    Skano je, takođe, rekao da se, paralelno sa tim, u Srbiji u ovom trenutku nalazi misija SZO čiji je cilj da se ojačaju kapaciteti nacionalnih regulatornih tela u pogledu praćenja kvaliteta vakcina i drugih zdravstvenih mogućnosti.
     
    Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je da je to veliki početak novog Instituta Torlak koji će biti rame uz rame sa svim svetskim institutima, ne samo po pitanju vakcina koje se tiču zaraznih bolesti, nego i vakcina koje će lečiti mnoge druge bolesti, pre svega onkološke.
     
    „Tehnologija koja će biti transferisana u Torlak predstavlja kvantni skok u tehnologiji zdravstva. Pored najbogatijih zemalja iz grupe G17, još samo 15 država na svetu ima takvu tehnologiju, a među njima je Srbija. Na to moramo da budemo ponosni“, poručio je Sazdanović.
     
    Specijalni savetnik direktora SZO za Evropu Kornelijus Piter de Jongeret rekao je da je u proteklom periodu kovid-19 uzrokovao mnoge patnje, ali da nam je i doneo novu tehnologiju sa RNK mesendžerom.
     
    „To je razvilo novu vakcinu koja nije samo za kovid, već daje platformu za budućnost da se razvije u drugim vakcinama i lekovima. SZO smatra da je izuzetno važno da se ta tehnologija deli sa što više zemalja. Razvoj te tehnologije predstavlja revoluciju u medicini i sve više ćemo pratiti njen razvoj u budućnosti“, poručio je De Jongeret.
     
     

    Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da će Institut Torlak biti nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina, objavio je šef Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]