• Tadić: Nije se još pojavio kandidat koji bi pobedio Vučića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu za novine „Nova“ da mu je žao što se nije pojavio kandidat za kog bi smatrao da je u stanju da pobedi Vučića.

     

    Na pitanje da li je doneo konačnu odluku o kandidaturi za predsednika Srbije, Tadić je odgovorio:

    „Nisam još uvek doneo odluku, ali mi je jasno da vreme ubrzano ističe. Žao mi je što se u međuvremenu zaista nije pojavio kandidat za kog bih smatrao da je u stanju ne samo da pobedi Vučića, već i da upravlja duboko kriminalizovanom državom i društvom kakve će ostati iza ove vlasti. Moj predlog je u svakom slučaju, da bez obzira na broj kandidata, svi istinski opozicioni kandidati imaju koordinisane nastupe, kako bi smo zajedno doveli do drugog kruga u kom bismo onda svi stali iza opozicionog kandidata. Zato je bolje da imamo više kandidata, kako bismo aktiviranjem što šireg biračkog tela doveli do tog drugog kruga“, rekao je Tadić za list „Nova“, a prenosi „Nova.rs“.

    On je govorio i o odluci da Narodna stranka izađe na lokalne izbore u Negotinu:

    “Setite se koje etikete smo trpeli mi zbog izlaska na lokalne izbore, a sada na njih izlazi Narodna stranka koja je bila najveći zagovornik bojkota, a uz podršku onih koji su nama zbog iste stvari lepili etikete izdajnika. Nemamo vremena da i ubuduće čekamo da prođe po godinu dana dok deo opozicije ne shvati da ipak nije pogrešno ono za šta druge optužuju i zbog čega izazivaju sukobe i razdore u opoziciji”, kaže Tadić.

    Na pitanje da li opozicija treba da izađe na naredne izbore, bez obzira na izborne uslove, kaže da opozicija mora do kraja da se bori za izborne uslove i da ne odustaje pre vremena, kao što je na prošlim izborima proglasila bojkot mnogo pre nego što su izbori i raspisani.

    „Naša obaveza kao opozicije je da iskoristimo svaku šansu. Nemamo moralno pravo da u ovakvim okolnostima odustajemo od bilo kog fronta dok god borba traje. A naravno da postoji minimum ispod kog nećemo ići, ali i za taj minimum se moramo boriti do kraja. I taj minimum mora svako da odredi za sebe i spram svojih procena i uverenja, a ne da se stalno jednostrano postavljaju lestvice spram kojih se onda proglašava izdajnikom svako ko drugačije vidi mogućnosti i načine borbe“, istakao je Tadić.

    On je ocenio da je takav „svojevrsni boljševizam, a i očigledni manjak političke inteligencije, opoziciju do sada skupo koštao“. „A nažalost opet vidimo naznake toga u izjavama dela opozicije da nema saradnje sa onima koji bi učestvovali u telima koje su predložili evroparlamentarci“, dodao je Tadić.

    Naglasio je i da je najapsurdnije što se baš takvih kriterijuma u prošlosti nisu držali ni oni koji su ih postavljali. „Na sreću nisu, a na nesreću su prethodnim propagiranjem tih besmislenih ideja potrošili dragoceno vreme za jedinstven nastup opozicije“, kaže on.

    „Setite se samo koliko su optuživani oni koji su smatrali da bojkot nije rešenje i koliko puta su rekli da sa njima nema saradnje, da bi onda nakon izgubljenog vremena ipak sarađivali sa onima koji su izašli na izbore. Setite se koje etikete smo trpeli mi zbog izlaska na lokalne izbore, a sada na njih izlazi Narodna stranka koja je bila najveći zagovornik bojkota, a uz podršku onih koji su nama zbog iste stvari lepili etikete izdajnika. Nemamo vremena da i ubuduće čekamo da prođe po godinu dana dok deo opozicije ne shvati da ipak nije pogrešno ono za šta druge optužuju i zbog čega izazivaju sukobe i razdore u opoziciji“, istakao je.

    Upitan da li će potpisati sporazum o izbornim uslovima koji su ponudili evroparlamentarci, odgovara da to nije sporazum koji predviđa bilo kakvo potpisivanje.

    „To je prosto njihov predlog koji neko može da uvaži ili ne. Mi smo ocenili i takav sporazum kao makar neki napredak, upravo zbog toga što smo unapred bili svesni ograničenog dometa ovog dijaloga. Ovaj sporazum bi trebalo iskoristiti za dalje jačanje opozicione borbe, a ne kao povod za nove razdore“, kaže lider SDS.

    Ocenjuje i da predloženo nije ni blizu dovoljno, ali da prihvatanje ovog sporazuma nikako nije davanje legitimiteta Vučićevim navodnim ustupcima, već upravo prilika da kroz implementaciju ukažemo još efikasnije na urušavanje demokratije i izbornih uslova.

    „I da ne prekidamo međunarodnu komunikaciju na tu temu. Ovo je maksimum dometa nivoa ovog dijaloga i nadležnosti ovih posrednika i zato sam i pre početka dijaloga ukazivao na to da je potrebno da se uključe i izvršni organi EU. Kad se to već nije desilo, za to se moramo boriti, a odustajanje u ovom slučaju je kao kada bi neko napustio fudbalsku utakmicu zato što na njoj nije postigao nijedan koš“, kaže.

    Na pitanje da li se u proevropskoj opoziciji vode razgovori oko zajedničke liste za beogradske i republičke izbore, on je rekao da nažalost, ne postoje nikakvi razgovori sa delom proevropske opozicije o bilo kakvoj koordinaciji, a na njih, kako kaže, poziva već godinu dana.

    „Umesto da zajednički dogovaramo strategiju opozicionog nastupa, kako bi time bio ojačan svaki pojedinačni potez svakog dela opozicije i dalje na delu imamo jednostrane akcije, poput napuštanja dijaloga. Poslednji put sam takav poziv uputio kao odgovor na Đilasov poziv na jedinstven nastup u Beogradu. Ali, nažalost, i taj put se ispostavilo da oni koji u medijima najviše pozivaju na jedinstvo u praksi najmanje rade na njemu. I bitno je da to javnost zna, jer upravo taj deo opozicije neretko optužuje druge za nejedinstvo i za besmislenu ‘nepravovernost”, kaže Tadić.

    „Zabluda moramo da se oslobađamo, a ne da prepisujemo režimske recepte kako da kontrolom medija stvaramo lažnu sliku ne samo vlasti, već i dešavanja u opoziciji. Jedna od ključnih tema dijaloga je oslobađanje medija i objektivno i fer izveštavanje. A istovremeno tzv. nezavisni mediji baš sa tog dijaloga izveštavaju na način da je medijski potpuno diskriminisana naša opoziciona grupa. Dok jedan deo opozicije ima punu medijsku pokrivenost, za druge se ne objavljuje ni da su prisutni. Po čemu se onda to razlikuje od režimskog poimanja upotrebe medija i za šta se onda to borimo na tom dijalogu?“, zapitao je.

    Upitan kakve su šanse da se on, Dragan Đilas i Vuk Jeremić nađu na istoj listi za naredne izbore ili makar njihove stranke, kaže da su šanse „onolike koliko su oni spremni na stvarne strateške dogovore i onoliko koliko su njihove namere u tome iskrene“.

    „Ja nikada nisam bio prepreka takvom dogovoru i svih prethodnih godina sam se odazivao na sve njihove pozive i zarad budućnosti našeg društva ostavljao po strani sve naše sukobe iz prošlosti. Uostalom, celokupna njihova politička karijera kao i njihovo opoziciono delovanje u poslednjoj deceniji su dokaz da ja nisam bio prepreka njihovom političkom putu, već sasvim suprotno. Kada smo već kod toga posebno zbunjuju poslednje Đilasove izjave u kojima istovremeno tvrdi da ovaj dijalog nije dodatno podelio opoziciju, da on poštuje da svako ima pravo na svoju procenu najboljeg načina borbe protiv ovog režima i da je jedini bitan kriterijum da nema saradnje sa SNS-om. I to podržavam“, rekao je Tadić.

    „Međutim, on potom u istoj izjavi plasira ponovo novu liniju za podelu opozicije rečima da nema saradnje sa onima koji bi učestvovali u nadzornom telu koje su predložili evroparlamentarci, čime poriče sve što je prethodno rekao. To su toliko kontradiktorne izjave da je nemoguće zauzeti stav spram njih. S jedne strane demokratski pristup i poziv na koordinaciju svih koji mogu da doprinesu borbi protiv režima uz poštovanje prava svakog da izabere svoj način borbe, s druge strane najstroži boljševički kriterijum za saradnju. Ne samo da takvi ultimatumi onemogućavaju saradnju istinske opozicije i ne samo da se onda javno plasira da su izdajnici svi koji misle drugačije, nego nakon mnogo izgubljenog vremena upravo autori tih ultimatuma urade ono za šta druge optužuju. Baš kao što su odbili zajedničku platformu u martu, samo da bi onda sada prepisali ključne ideje te iste platforme. Naravno uz podršku tzv. nezavisnih medija koji vrlo naglašeno i dosledno odbijaju i da primete takve činjenice, a kamoli da postave pitanje u vezi sa njima“, istakao je Tadić.

    „Pred građane moramo da izađemo sa dogovorenim rešenjem ili sa jasno ogoljenom slikom zašto do tog rešenja ne dolazi, a ne da pred njih izlazimo sa medijskim pregovorima, našim međusobnim odnosima i pitanjima koja se tiču tehnike politike. Time samo idemo na ruku Vučiću koji tvrdi da opozicija nema politiku. Itekako postoje opozicione stranke sa jasnom političkom ponudom, ali od silnih razgovora o tome šta ko o kome misli, kakvi su naši međusobni odnosi, kako ćemo da nastupamo u pregovorima i sl., opozicija ni ne stiže da govori o politici. Tome doprinose i mediji koji više ni ne postavljaju suštinska politička pitanja opoziciji, već sam samo pospešuju ovakve teme“, naglasio je on.

     

     
     

    Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu za novine „Nova“ da mu je žao što se nije pojavio kandidat za kog bi smatrao da je u stanju da pobedi Vučića.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija