• Tadić: Vučić neistinama prebacuje odgovornost za Rio Tinto na bivšu vlast

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo niz neistina i poluistina, pokušavajući, kako kaže, da prebaci odgovornost za ono što Rio Tinto radi danas na bivšu vlast.

     

    „Istina je da je država imala sasvim različit odnos prema projektu Rio Tinta u Srbiji u vreme naše vlasti i danas. I to je upravo ono što Vučić pokušava da prikrije mašući, po običaju, nekakvim dokumentima i papirima“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi objavljuje N1.

    Objašnjava da je Koštuničina vlada 2004. odobrila taj projekat, što je, po Tadićevim rečima, potpuno racionalna odluka, „jer bi bilo neodgovorno da se ne uđe u dalja istraživanja tako značajnog rudnog potencijala otkrivenog u Srbiji“.

    „U vreme mandata naše izvršne vlasti od 2008. odobravamo nastavak tog procesa istraživanja. Dakle, ne eksploatacije, već istraživanja! I nikada više ništa od istraživanja nismo dozvolili.

    Eksploatacija se prvi put pominje tek od 2017. godine u vreme Vučićeve vlasti i on najperfidnije obmanjuje građane da je kritičan momenat nastao 2012. godine, kada su odborene tzv. „bušotine velikog promera“. On tvrdi da je ta odluka „dirala u integritet zemljišta“, naglašavajući da je to posebno dramatičan trenutak. A istina je da je to samo jedna od metoda istraživanja, koja je bila neophodna za dalji tok istraživanja i koja ni na koji način nije ugrozila integritet zemljišta“, ističe predsednik SDS.

    Podsetio je da je Vlada Ane Brnabić 2017. donela „skandaloznu odluku o Prostornom planu posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita na lokalitetu Jadar“.

    „Ono što je ključna razlika između ove i naše vlasti je da mi nikada ne bismo preduzeli takav korak, pre nego što bi konačno bila završena faza istraživanja i pre nego što bismo imali sve potrebne studije ekološke održivosti i uticaja na zaštitu životne sredine. A posebno je skadalozno što su taj plan doneli na osnovu strategije o upravljanja mineralnim resursima iz vremena naše vlasti, koja nikada nije stupila na snagu, jer nikada nije usvojena u Skupštini Srbije“, ukazuje Tadić.

    Naglašava da je ključno pitanje zašto su oni te 2017. godine doneli odluku o prostornom planu bez elaborata o rudnim rezervama, budući da je taj elaborat završen tek 2020.

    „Podizanje teme Rio Tinta u javnosti i ekološki protesti su omogućili ne samo da se ogoli šta je koja vlast radila u slučaju Rio Tinta, već i mehanizma kojim ova vlast uništava pravnu državu zarad interesa vladajuće oligarhije, kao u slučaju donošenja zakona o referendumu i eksproprijaciji ili upravo završene privatizacije Instituta Jaroslav Černi u korist Milenijum tima, koji je jedan od retkih institucija u Srbiji nadležnih za donošenje studija o uticaju na vode projekata poput Rio Tinta“, kaže on.

    Zaključio je da je način na koji se diskutuje o ovoj izuzetno važnoj i kompleksnoj temi, a pogotovo način na koji, kako kaže, režim manipuliše informacijama, unosi konfuziju u našu javnost i najavio da će zbog toga u subotu održati konferenciju za medije, na kojoj će detaljno izneti šta se dešavalo da projektom Rio Tinto u vreme njihove vlasti.

     

    Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo niz neistina i poluistina, pokušavajući, kako kaže, da prebaci odgovornost za ono što Rio Tinto radi danas na bivšu vlast.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]