• Tajni ugovori na pruzi Beograd-Budimpešta: Loši po građane i budžet, povoljni za Orbanove ljude

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Vlada Mađarske u obavezi je da nakon sudske presude objavi ugovor o izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta kroz Mađarsku.
     
    Taj ugovor je, kako su ocenili sagovornici Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), izuzetno nepovoljan po građane i budžet, ali i izuzetno povoljan po ljude bliske premijeru Viktoru Orbanu.

    Sagovornici VOICE iz Mađarske upozorili su da bi cena deonice od granice sa Srbijom do Budimpešte duga 166 kilometara mogla dostići oko dve milijarde evra, od čega je čak 85 odsto iz kredita kineske banke.

     
    Kako su prošle godine u maju preneli mediji, prema tada usvojenom zakonu u mađarskom parlamentu, detalji ugovora moraju da ostanu tajni tokom narednih 10 godina, a u obrazloženju takve odluke istaknuto je da se na taj način zemlja štiti od „nepotrebnog spoljnog uticaja“ kao i „nacionalni interesi“.
     
    Politikolog Silard Janoš Tot za VOICE je rekao da će, prema kalkulacijama eksperata, biti potrebno 130 godina da se na pruzi zaradi novac koji je investiran.
     
    Dodatni problem je korupcija. Već se zna da će jedan od bitnih izvođača radova biti firma koja se može vezati za Lerinca Mesaroša, biznismena koji je poznat kao Orbanova desna ruka„, naveo je Tot.
     
    Opoziciona poslanica u mađarskom parlamentu Bernadet Sel za VOICE je rekla da je pomenuta investicija problematična iz više razloga, a da je glavni problem to što je ekonomski potpuno neracionalna.
     
    Osim toga, građevinski radovi još uvek nisu ni započeti, ali Mesaroš je već dosta kajmaka pokupio na projektu prošle godine: prema ugovoru sa MAV-om (Železnice Mađarske), Mesaroševa kompanija je dobila 10 odsto, oko 32,2 milijarde forinti kao avans. Čitav projekat služi samo interesima kineskih i provladinih krugova, ali ne i mađarskim poreskim obveznicima„, navela je Bernadet Sel.
     
    VOICE je podsetio da je 23. decembra 2015. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao u Novom Sadu da će građani Srbije moći da koriste modernizovanu brzu prugu Beograd-Budimpešta od 2018. godine.
     
    Pruga, međutim, još uvek nije završena, a u više navrata pomeran je kraj radova, te je trenutno aktuelna Vučićeva najava da će taj posao biti okončan do 2024. godine, podseća VOICE.
     

    Vlada Mađarske u obavezi je da nakon sudske presude objavi ugovor o izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta kroz Mađarsku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]