Novac Foto: PickPik
Srbija

Telekom se opet zadužuje, sve troškove snosiće građani

Izvor: 
N1 Pet, 05/08/2022 - 20:21Predstavnici Telekoma Srbije najavljuju da će ta kompanija izaći na evropsko tržište obveznica kako bi refinansirala dugove prema bankama. Tvrde da im poslovanje od toga ne zavisi i da njihove korporativne obveznice neće uticati na povećanje duga. Ekonomski stručnjaci kažu da tim potezom Telekom još jednom pokazuje da je u lošoj finansijskoj situaciji i da će se dodatno zadužiti.

 

O novim poslovnim poduhvatima, predstavnici Telekoma pričaju skoro isključivo za medije koji su u njihovom vlasništvu. Direktor kompanije Vladimir Lučić je za novootvoreni Blumberg Adrija rekao da Telekom Srbija planira da refinansira dugovanja prema bankama, piše N1.

„Izlazak na evropsko tržište obveznica nije nešto od čega poslovanje Telekoma Srbije esencijalno zavisi. Emitovanje korporativnih dužničkih hartija od vrednosti zamišljeno je kao sredstvo da se dug bankama smanji. Naše korporativne obveznice ne bi nama povećale dug. One bi samo deo tog bankarskog duga refinansirale“, rekao je Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije.

Profesor ekonomije Goran Radosavljević kaže da Telekom zbog velikog duga nije u stanju da otplati svoje kredite i da zbog toga izlazi na evropsko tržište obveznica. Upozorava da je reč o novom zaduživanju te kompanije.

„Era jeftinog novca je završena i u ovom trenutku će se Telekom sigurno skuplje zadužiti nego što se zaduživao pre nekoliko godina, pogotovo kad imamo u vidu da se Telekom prošli put zadužio iz primarne emisije države, da je Narodna banka otkupila deo tih obveznica ili najviše polovinu tih obveznica, a da suštinski tako jeftin novac oni više neće naći. Međutim, to je sada pitanje njihove poslovne politike i same likvidnosti“, navodi Goran Radosavljević, profesor FEFA.

Telekom Srbija je u septembru 2020. emitovao korporativne obveznice u vrednosti od oko 200 miliona evra. List Danas je pisao da su četiri poslovne banke tada kupile petogodišnje obveznice, a da ih je Narodna banka od njih otkupila u vrednosti od oko 100 miliona evra. Iako se u svom poslovanju Telekom uglavnom oslanja na pomoć države, to ga ne sprečava da troši novac na različitim fronotovima. Za šest sezona Premijer lige plaća 600 miliona evra. Finansirao je i otvaranje više televizija u Srbiji. Za kupovinu kablovskih operatera – Kopernikus, Radijus vektor i nekoliko manjih – procenjuje se da je potrošio više od 300 miliona evra. Stručnjaci kažu da je zbog preinvestiranja, Telekom odavno u teškoj poziciji.

Opširnije čitajte na portalu N1.

 
MarketingNajnovije vesti