Srbija

Tepić: Ljajić potvrdio da režim radi za trgovca oružjem Slobodana Tešića

Izvor: 
Beta Čet, 30/07/2020 - 20:55

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim Ljajić "potvrdio dve skandalozne činjenice", odgovarajući na niz postavljenih pitanja "o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan", saopšteno je iz SSP.

Tepić je navela da u te skandalozne činjenice spada potvrda da je "u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića 'Partizan tech' i 'Vectura trans', koji je finansijer Srpske napredne stranke (SNS) i omiljeni Vučićev trgovac oružjem".

"U februaru 1992. godine Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila je da sve države učesnice uvedu embargo na 'sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha'. Ovaj embargo je i dalje na snazi", kazala je Tepić.

Ona je navela da "Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020. godine".

"Da stvar bude gora, ministar Ljajić je svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD. Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine", rekla je Tepić.

Potpredsednica SSP je navela da "uprkos svemu tome, mi danas i zvanično saznajemo da je Ljajić, upravo od 2017. godine, obezbeđivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića".

"Sada je jasno zašto je Ljajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan oružjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio", kazala je Tepić.

Tepić je rekla da aktuelni ministar trgovine "jedino nije izgovorio čije su", kao i da ona to čini umesto njega.

"I nije mi problem da to opet učinim umesto njega - firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS i omiljenog trgovca oružjem Aleksandra Vučića, koga je još kao ministar odbrane, lično uveo od 2013. godine u zvanične državne delegacije i pregovore o trgovini oružjem", rekla je Tepić a navodi se u saopštenju SSP.
MarketingNajnovije vesti