Foto: Pikrepo
Srbija

Testiranje vozača na drogu traje 10 minuta: Kazne su paprene

Izvor: 
nova.rs Sre, 27/01/2021 - 09:29


Vest da saobraćajna policija od Nove godine ima odobrenje da kontroliše vozače na prisustvo narkotika poprilično je uznemirila neke od učesnika u saobraćaju koji koriste i psihoaktivne supstance. Uređaje kojima se to utvrđuje MUP Srbije nabavio je još daleke 2009. godine, a korišteni su isključivo kampanjski, odnosno povremeno u nekim akcijama MUP-a u sklanjanju nesavesnih vozača sa ulice, a sad postaju stalna praksa pored alko-testa.

Saobraćajna policija u Srbiji suočava se dva problema koji izazivaju saobraćajne nesreće sa poginulim i povređenim osobama. To su neprilagođena brzina i alkoholizam, a sad stigli su na red i narkotici.

Policija nije tek tako odlučila da krene u akciju otkrivanja prisustva, policijskim rečnikom rečeno, “psihoaktivnih supstanci” kod vozača. To se do sada utvrđivalo prilikom vađenja krvi, a sad na licu mesta i to za samo za pet do osam minuta i to direktno preko pljuvačke vozača.

Samo pretprošle nedelje prema nezvaničnim podacima 16 vozača bilo isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a osam zbog nasilničke vožnje.

Šta mogu da očekuju vozači

Oni koji naduvani ili “našmrkani” sednu za volan moraće da se suoče da će im biti naloženo da pored alko-testa odrade i test na drogu preko pljuvačke, koji otkriva prisustvo čak sedam vrsta narkotika koji se koriste na teritoriji Srbije: heroin, kokain, amfetamin, metaamfetamin, kanabis, skank, metadon, ekstazi i spid.

Princip rada testa za narkotike

Vozač za koga se sumnja da vozi pod uticajem narkotika dobiće poseban uložak sa cevčicom u koji ubacuju veću količinu svoje pljuvačke, koja se zatim stavlja u aparat koji vrši analizu pljuvačke, za razliku od testiranja koja se obavljaju u bolnicama, gde se prisustvo droge utvrđuje iz urina ili krvi. Analiza sadržaja pljuvačke, traje u proseku od 8 do 10 minuta.

Ovo su kazne za vozače koji koriste narkotike

Za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, zakonom je zaprećena kazna od 20.000 do 40.000 dinara, minimum 6 meseci zabrane upravljanja i 8 kaznenih poena. Takođe sledi i zadržavanje u policijskoj stanici u periodu od 12 sati.

Oni koji odbiju ovakvo testiranje biće kažnjen novčanom kaznom od 100.000- 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana.

Iako je saobraćajna policija pre skoro 10 godina nabavila ove uređaje razlog zašto su se koristili kampanjski bilo je skupoća testa. Cena po testiranju daleke 2017. godine iznosila je 25 evra, da bi sa godinama, vrednost testova bila manja, pa su se time stvorili uslovi da se ovi testovi počnu primenjivati u svakodnevnim kontrolama.
MarketingNajnovije vesti