Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

Teži kovid pacijenti ostaju dugo na bolničkom lečenju

Izvor: 
Tanjug Pet, 10/07/2020 - 13:58


Dnevno u Beogradu potrebu za bolničkim lečenjem ima 150 do 200 kovid pacijenata, a od toga 10 odsto zahteva prijem na jedinice intenzivne nege, izjavio je danas direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović.

On je novinarima u Beogradu rekao da sada u bolnice stiže pacijenti s težom kliničkom slikom, čije lečenje traje duže.

Dodao je da zdravstvene ustanove u kovid sistemu u prestonici na dnevnom nivou otpuste 60 do 70 bolesnika, što znači da je Beograd svakog dana u manjku za oko 100 mesta u kovid bolnicama.

Kako kaže, u ovom trenutku pacijente iz Beogarda primaju bolnice u Mladenovcu, Požarevcu i Smederevu i tako se održava sistem.

"Popunjenost kapaciteta bolnica u Beogradu je skoro 100 odsto. Pacijenti kada se otpuste, zamene se samo novim pacijentom", rekao je Stevanović.

Kovid bolnice se brzo pune i u ostalim delovima zemlje, tako da, ako se ne budu poštovale mere, brzo će, kako je rekao, biti popunjeni kapacitete novih bolnica koje ulaze u kovid sistem u Šapcu i Čačku.

"Posle toga nećemo imati mogućnost da primimo pacijente i pružimo im minimum nege, a kamoli adekvatno lečenje“, naveo je Stevanović.

On je podsetio da Infektivna klinika u Beogradu već šest meseci prima kovid pacijente i da su zdravstveni radnici umorni.

"Nemamo lek za kovid, nemamo vakcinu, jedino što može jeste da se zaustavi širenje bolesti u populaciji, a to možemo da postignemo preventivnim merama", naveo je Stevanović.
MarketingNajnovije vesti