Branislav Tiodorović printscreen
Srbija

Tiodorović: Broj zaraženih može biti i do deset puta veći

Izvor: 
Novosti Sub, 24/10/2020 - 21:19

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se nalazimo u situaciji kada je opasnost od širenja kovida daleko veća i kada se može reći da imamo više inficiranih nego što je dokazano.

"Mladi ljudi koji ne osećaju neke posebne tegobe, oni se ne javljaju lekaru, ne javljaju se ni na testiranje i posledica toga je situacija u kojoj ne znači da smo obuhvatili sve koje treba, tako da se može očekivati da je od pet do 10 puta više onih koji su potvrđeni", rekao je Tiodorović.
 
Kako je dodao, među testiranima dominiraju oni koji imaju od 20 do 40 godina, ali sve više počinju da se pojavljuju i radno aktivni - do 60 godina.
 
Tiodorović je rekao da imamo porast u broju potvrđenih slučajeva, uz stabilnu situaciju u bolnicama.
 
"Nemamo veliki skok, pa čak ni u velikim gradovima, pa se može očekivati da ćemo u narednih 10 dana doći u situaciju da zbog ovih koji su radno aktivni i žive u domaćinstvu sa više članova budu zaraženi i stariji", naveo je Tiodorović.
 
Prema njegovim rečima, to nas može dovesti u istu situaciju koju smo imali u aprilu, a onda sledi "razgorevanje", što znači da i mlađi teže obolevaju, što smo imali u julu.
 
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 757 građana zaraženih koronom, a preminule su tri osobe.
 MarketingNajnovije vesti