• Tiodorović: O obaveznoj vakcinaciji odluka u skladu sa stavom Evrope, treba da razmišljamo o benefitima za imunizovane

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je danas da će Srbija, shodno stavu Evrope i sveta, odlučivati o obaveznosti vakcinacije.

    Tiodorović je, odgovarajući na pitanje vezano za jučerašnju odluku Evropskog suda koji je prihvatio stanovište Češke o obaveznoj vakcinaciji dece, kazao da ona odgovara našim odlukama od ranije, da deca koja treba da idu u školu i obdaništa treba da budu vakcinisana. 

    Tiodorović je kazao da postoji čista situacija u vezi obaveznih vakcina, kojih ima u Srbiji.

    Odluka Evropskog suda, dodaje, ne odnosi se na vakcinu protiv korona virusa.

    Kaže da će Srbjija kada je u pitanju vakcinacija protiv korona virusa odlučivati shodno onome što je stav Evrope i sveta, a što je zasnovano na nauci.

    Međutim ističe da je apsolutna preporuka za zdravstvene radnike da moraju biti vakcinisani, i to svi koji nemaju neki zdravstveni problem zbog kojeg to ne bi mogli učiniti.

    „I danas je jasno Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno određeno da ne možete mati mogucnost da zdravstveni radnik koji nije primio vakcinu protiv Hepatitis B može da radi krvave intervencije. Ako se tako sagledava stvar može se očekivati da ćemo jednog dana zajedno sa stavom ostalih imati stav da zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani od korone“, rekao je on.

    Tiodorović je istakao da se to odnosi na zdravstvene radnike u javnom i privatnom zdravstvu, jer zakon ne razlikuje obaveze i jednog i drugog zdravstvenog sistema.

    Treba da razmišljamo o benefitima za vakcinisane

    Tiodorović je istakao da treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine protiv korona virusa.

    Tiodorović je, na pitanje da li bi Krizni štab podržao ideju da građani koji su se vakcinisali idu na mesta na kojima su veća okupljanja, kazao da Srbija nije pusto ostrvo i da prati šta se dešava u Evropi i svetu.

    On je podsetio da Izrael i Velika Britanija, koje imaju izuzetno dobre podatke, to već čine.

    „Moramo razmišljati o tome da dobiju benefite oni koji dobiju dve doze vakcine. Treba da razmišljamo o određenim benefitima. Ali to je pitanje etike, za pravnike”, kazao je Tiodorović.

    On je ukazao da treba videti da li obezbediti da na stadion mogu da uđu oni koji su vakcinisani sa dve doze, ali i oni koji nisu, uz PCR test.

    Svako od nas treba da bude primer građanima

    Tiodorović je izjavio da svaki član Štaba mora da se ponaša shodno odlukama koje se zajednički donose i da bude primer građanima.

    Tiodorović je, na pitanje da prokomentariše organizovanje proslava u zatvorenom, uz učešće državnih funkcionera, konkretno, proslavu posle pobede “Crvene zvezde” u derbiju, rekao da svaki član Kriznog štaba mora da se ponaša shodno odlukama koje donose svi zajedno, o kojima se odgovorno i stručno izjašnjavaju.

    ”Sigurno da se svako od nas mora dobro zamisliti kada se nađe u određenoj situaciji, šta treba da učini. To je jasna situacija. Ja sam za to da svako od nas bude primer građanima kako treba da se ponašamo u određenim situacijama”, rekao je Tiodorović novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

    On je istakao i da je medicisnki deo štaba svakodnevno u međusobnom kontaktu, kao i sa premijerkom i njenim timom.

    “Svakodnevno sagledavamo situaciju i na osnovu te situacije predlažemo mere koje vlada treba da usvoji”, rekao je Tiodorović.

    Na pitanje zašto se insistira na brzom povratku đaka u škole, ako podaci pokazuju da je sve više težih slučajeva oboljenja kod dece, Tidorović je rekao da je broj teških oblika bolesti kod dece procentualno, daleko ispod onoga broja koji bi ukazao da su deca ugroženi deo populacije.

    “Ako bismo cenili samo prema kovid bolnicama pedijatrijskog tipa, “Dr Dragiša Mišović“ ili Instituta za majku i dete, onda bi to možda moglo tako da se sagleda, ali podaci kojima raspolažemo, sa terena, kažu da situacija nije takva”, rekao je Tiodorović i dodao da to svakako ne znači da ne treba razmišljati o deci, i posebno pratiti decu sa komorbitidetima.

    Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je danas da će Srbija, shodno stavu Evrope i sveta, odlučivati o obaveznosti vakcinacije.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]