Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Tiodorović: Rast broja zaraženih do Uskrsa, virus će početi da strada u maju

Izvor: 
RTS Pon, 06/04/2020 - 22:56Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da su stručnjaci uglavnom saglasni da bi do Uskrsa trebalo da bude period kada će rasti broj obolelih. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ističe da je epidemija pod kontrolom i da u KC Vojvodine ima dovoljno opreme. Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić ukazuje na to da je epidemija otišla van sfere zdravstva i ocenjuje da je iskustvo političara važno u donošenju mera.

Branislav Tiodorović, koji je član zdravstvenog kriznog štaba, istakao je u specijalnom izdanju emisije Oko povodom epidemije koronavirusa u Srbiji, da je vrlo važna istina da je Srbija prva u Evropi formirala takav oblik organizovanja i smatra da je to bio pravi potez.

Može se reći da ovo funkcioniše na jedan sasvim primeren način", ocenio je Tiodorović.

Napomenuo je da polemika sa političarima nema, jer se stručnjaci dogovaraju i donose stav koji je stručno potkovan i zasniva se na argumentima.

Političari, sa premijerkom Brnabić i predsednikom Vučićem na čelu, zauzimaju prostor u onom delu koji njima pripada, prostor državnog sistema, ali nijedna odluka nije doneta a da prethodno nisu konsultovani stručnjaci, ističe Tiodorović.

Navodi da su stručnjaci predložili da se obezbedi socijalna distanca.

"Bilo je neophodno da se uvede policijski čas. Tu nema dileme. Ovo nije pitanje demokratije, ovo je pitanje civilizacije. Treba biti svestan situacije da štitite i svoje zdravlje i zdravlje drugih", poručuje Tiodorović.

Smatra da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

"Zato smo prihvatili da bude ograničenje subotom, nedeljom kako je sprovedeno, a efekte ćemo videti za pet-šest dana", navodi Tiodorović.

"Tendencija blagog pada pojaviće se do kraja aprila"

"Najvećim delom mi epidemiolozi se slažemo da bi do Uskrsa trebalo da bude period kada će rasti broj obolelih. Naša uloga je da ta kriva bude što pre spuštena što niže, da razvučemo epidemiju, da dobijemo dane kada ćemo imati manje umiranja, manje zaraženih", naveo je Tiodorović.

Ako to uspe, onda će se do kraja aprila pojaviti tendencija blagog pada, a u maju, računajući da bude toplo, virus će početi da strada od ultraljubičastih zraka, jer ne može da izdrži temperaturu preko 23 stepena.

"On će da ugine, ali to ne znači da će potpuno da nestane. Opreznost ostaje", upozorava Tiodorović.

Sigurno je da će se razboleti oko 60, 70 odsto, pitanje je samo u kom intervalu, kaže Tiodorović i dodaje da to svi kažu, kao Angela Merkel pre mesec dana.

Ističe da je važno da se teško oboleli pravilno zbrinu.

"Osamdeset odsto ljudi nema simptome, ili ima veoma blage. U tome je glavni problem. 20 odsto će imati od srednje do teške kliničke slike", dodaje on.

Kad prođe tih 60, 70 odsto, napominje Tiodorović, imaćemo kolektivni imunitet.

Zašto Vojvodina ima bolju epidemiološku sliku

Zoran Gojković, koji je i lekar i političar, istakao je da je odlučujuće da u ovakvim stvarima političari moraju da slušaju struku, koja opredeljuje šta će se desiti u budućnosti.

"Kada pričamo o političkoj odluci, politička odluka je da se sluša struka, politička odluka je da je zdravlje jednog građanina veće od bilo čega. Politika je tu da pruži svu moguću pomoć struci", rekao je Gojković.

Govoreći o tome da Vojvodina ima nešto bolje epidemiološku situaciju nego centralna Srbija, Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu.

Takođe, kako je dodao, Vojvodina u odnosu na jug Srbije ima manji broj povratnika koji su na radu u inostranstvu.

"To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani mirniji i disciplinovaniji", ukazao je Gojković.

Navodi da je u Vojvodini sada više od 260 pacijenata kod kojih je dijagnostikovan virus i da je u zgradi Novosadskog sajma, koja je danas aktivirana, do 19.00 bilo 39 građana.

"Držimo epidemiju pod kontrolom, nemamo naglih iskakanja", kaže Gojković.

Šeranić: Epidemija otišla van sfere zdravstva, važno iskustvo političara

Alen Šeranić je ukazao da je epidemija otišla van sfere zdravstva i ima uticaj na sve delove društva, i ocenio da je zato iskustvo političara važno u donošenju mera.

"Komfor pojedinca ne sme da bude iznad interesa zajednice", rekao je Šeranić.

Podsetio je da su u RS već oko 10. marta zatvorili sve škole i išli sa restriktivnim merama u Banjaluci.

 MarketingNajnovije vesti