• Titovi dugovi stigli na naplatu, iz budžeta isplaćeno 11,5 miliona evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srbija je jutros iz budžeta isplatila 11,5 miliona evra, a za šest dana isplatiće još 69,7 miliona evra, i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, prenosi „Blic“.
    Naime, reč je o delu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vreme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.
     
    Preciznije, jutros je na naplatu došlo 11,5 miliona evra po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i to – 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate. Taj kredit na naplatu je kalendarski zapravo došao juče, ali je iz budžeta Srbije isplaćen jutros s obzirom na to da je dan kada je dolazio na naplatu 15. septembar bio nedelja.
     
    I drugo, 22. septembra Srbiji na naplatu dolazi dodatnih 69,74 miliona evra.
     
    Kako piše „Blic“, reč je o kreditu uzetom pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca i to – 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate.
     
    Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o 20,2 miliona evra.
     
    U Narodnoj banci Srbije (NBS) potvrdili su navedene podatke za „Blic“ i rekli da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. U centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.
     
    „Blic“ navodi da se tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija zadužila ukupno 8,8 milijardi evra.
     
    Najviše dugujemo Pariskom klubu – 1,09 milijardi evra kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra, na drugom mestu je Svetska banka sa 700 miliona evra, odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini oko 15,9 miliona evra i Kuvajtu u iznosu 253,1 milion evra.
     
    Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.
     
    Dok Srbija još otplaćuje dugove, poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina, a Slovenci 1995. godine, prenosi „Blic“.

    Srbija je jutros iz budžeta isplatila 11,5 miliona evra, a za šest dana isplatiće još 69,7 miliona evra, i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, prenosi „Blic“.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]