• Trećina studenata planira da napusti Srbiju čim diplomira, polovina bez namere da se ikada vrati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Istraživanje Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, koje je urađeno na uzorku od 11.013 studenata državnih i privatnih fakulteta u Srbiji, pokazuje da trećina njih planira da emigrira čim diplomira. Posebno zabrinjava činjenica da je prosečna starost emigranata – 28,7 godina, kao i da je svaka peta mlada osoba visokoobrazovana. Osim toga, svaki četvrti akademac izjavljuje da će da se iseli „bez obzira na to šta se desi u Srbiji“. Njihov odlazak trajno će promeniti broj i starosnu strukturu stanovništva, koje u ovom momentu spada u osam najstarijih naroda na evropskom kontinentu, prenosi „Politika“.

    Ovo su samo neki od upozoravajućih podataka koje je studentima Geografskog fakulteta u Beogradu iznela Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku. Ističući da niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko se osoba iselilo iz Srbije u prethodne tri decenije, ona je zaključila da su nekada iz zemlje odlazili pečalbari „trbuhom za kruhom“, a danas odlaze mlade žene u reproduktivnom periodu.
     
    „Podatak da se svake godine u Srbiji rađa hiljadu prvih beba manje nego prethodne godine svedoči o velikom iseljavanju mladih žena. U ovoj generaciji, devojke čine većinu akademaca – u školsku 2016/2017. godinu upisano su 148.902 devojke i 115.206 mladića. I u našem istraživanju, koje smo uradili u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku, devojke su činile čak 65 odsto ispitanika. Zbog toga obeshrabruje podatak da je trećina akademaca odgovorila da planira da se iseli kada diplomira, a u toj odluci ih podržava 90 odsto roditelja. Govor brojki i slova svedoči da od 11.013 studenata – 3.489 njih planira da se iseli, 2.807 namerava da se preseli iz svog mesta, a svega 4.472 žele da ostanu u svom rodnom gradu“, rekla je ministarka Đukić Dejanović.
     
    Rezultati ovog istraživanja takođe su pokazali da o emigraciji najviše razmišljaju studenti medicine i informatičkih tehnologija, a najmanje studenti društveno-humanističkih nauka. Posmatrano po regionima, najveću motivaciju za odlazak imaju mladi iz regiona južne i istočne Srbije.
     
    „Kada smo studente pitali zbog čega žele da se isele iz zemlje, trećina je odgovorila ‘zbog nemogućnosti da nađem posao u struci’, svaki peti je rekao ‘zbog slabo plaćenog posla u struci’, a dodatna petina je odgovorila da je u pitanju loš životni standard u Srbiji. Najviše akademaca razmišlja o odlasku u Nemačku, svaki deseti planira da se iseli u SAD ili u Švajcarsku, osam odsto njih svoju budućnost vidi u Austriji. Posebno onespokojava činjenica da polovina akademaca ne planira da se ikada vrati u Srbiju, petina kaže da će u inostranstvu ostati dok ne obezbede novac za pokretanje sopstvenog posla u zemlji, dok 13 procenata akademaca izjavljuje da ne namerava da se vrati sve dok ekonomska situacija u Srbiji ne bude stabilna, zaključila je ministarka.

    Istraživanje Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, koje je urađeno na uzorku od 11.013 studenata državnih i privatnih fakulteta u Srbiji, pokazuje da trećina njih planira da emigrira čim diplomira.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]