doktor Foto: Pixabay.com/DarkoStojanovic
Srbija

Trećina svih napada na zdravstvene radnike prošle godine u vezi sa kovidom

Izvor: 
Tanjug Sre, 03/03/2021 - 08:59


Trećina od skoro 1.200 napada na zdravstvene radnike širom sveta prošle godine imala je veze sa kovidom-19.
 
To uključuje slučajeve kada je bolničko osoblje udarano i polivano vrelom kafom zbog straha od zaraze, saopštila je koalicija zdravstvenih stručnjaka.
 
Indija je imala najveći broj napada povezanih sa korona virusom, sa 128 od 412 incidenata, koje su izveli uglavnom demonstranti, pacijenti i njihova rodbina, kao i policija, pokazuju podaci Koalicije za zaštitu zdravlja u sukobu, prenosi Rojters.
 
"Kako ulazimo u drugu godinu pandemije kovida-19 moramo učiti iz neuspeha prve godine i odmah reagovati kako bismo zaštitili zdravstvene radnike", rekao je Leonard Rubenstajn, osnivač Koalicije, sastavljenog od 40 zdravstvenih radnika i dobrotvornih grupa.
 
Meksiko je imao drugi najveći broj pretnji ili napada, 49, a zabeleženi su slučajevi u kojima su putnici isterali medicinske sestre iz autobusa, zdravstveni radnici pretučeni dok su tragali za kontaktima ljudi zaraženih kovid-19, specijalizant koji je poprskan varikinom...
 
Koalicija navodi da su se drugi incidenti, koji su predstavljeni na interaktivnoj mrežnoj mapi, odnosili na protivljenje merama javnog zdravlja, poput testiranja i socijalnog distanciranja.
 
Lažne vesti pomogle su da se podstaknu napadi na medicinske radnike, jer deo javnosti ne veruje medicinskim tretmanima ili zvaničnim informacijama o virusu, navodi agencija. MarketingNajnovije vesti