• Trivan: Građani da odluče da li će da voze jeftine automobile ili da udišu čist vazduh

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Smanjenje zagađenja vazduha Srbiju će koštati 2,4 milijarde evra, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
    Trivan je istakao da će od januara biti proveravano da li su opštine u Srbiji uradile kratkoročni i dugoročni plan smanjenja zagađenja vazduha svoje teritorije i pomagati siromašnim opštinama u rešavanju tog problema.
     
    Trivan je ukazao da su uzroci zagađenja godinama isti – saobraćaj, individualna loženja, gradske toplane na ugalj i mazut, industrija, termo kapaciteti Elektroprivrede Srbije.
     
    Kao najvećeg zagađivača Goran Trivan je označio saobraćaj i predložio da se zabrani uvoz automobila sa oznakom motora evro tri, ali i promenu energenata, za šta je potrebno obezbediti podršku javnosti. On je za Radio Beograd 1 rekao da ugalj, na kome leži Srbija, obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje.
     
    On podseća da se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagađuju vazduh i ukazuje da se moraju menjati navike kakve automobile voziti, te predlaže zabranu uvoza automobila sa evro tri motorima.
     
    Želimo da od kraja sledeće godine ili 2021. godine potpuno zabranimo uvoz vozila sa evro tri motorima što radi i čitava Evropa„, kaže ministar za zaštitu životne sredine i poručuje da se svi moraju odlučiti da li će da voze jeftine automobile ili da udišu čist vazduh.
     
    Kako je dodao, procene Svetske zdravstvene organizacije su da 6.500 ljudi u Srbiji godišnje izgubi život zbog lošeg kvaliteta vazduha.
     
    Trivan je ukazao da je rešenje ovog problema pošumljavanje i istakao da u svetu postoji oko milijardu slobodnih hektara za pošumljavanje, što je, kako je naveo, ogromna površina.
     

    Smanjenje zagađenja vazduha Srbiju će koštati 2,4 milijarde evra, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]