• Trkulja: Sve vlade od ’90-ih sastavljene od radnika službi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Otvaranje dosijea tajnih službi u Srbiji otkrilo bi da su nam sve vlade od 1990-ih bile sastavljene od radnika službi, vojne, civilne i inostrane, kao što je to bilo i u drugim zemljama u tranziciji.
     
    To je u intervjuu za N1 izjavio profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Jovica Trkulja. Bilo bi tu i novinara, urednika, profesora i akademika, tajkuna, bankara, sudija, svih nosilaca vlasti i moći u državi, precizirao je Trkulja, koji je učestvovao u izradi modela zakona o dosijeima službe državne bezbednosti Srbije iz 2003. godine.
     
    On smatra da je „mnogo indikatora koji ukazuju da vlade kod nas ne vladaju suštinski, jer stvarno vladaju službe, kako domaće, tako i strane, kao što su na ovim prostorima uvek činile“.
     
    „Kada jednog dana budu otvoreni tajni dosijei, belodano će biti jasno da su nemali broj političkih stranaka tokom proteklih 30 godina osnivale i finansirale tajne službe“, predvideo je Trkulja.
     
    Prema njegovim rečima, sprečavanje zloupotreba podataka iz dosijea tajnih službi je nemoguće bez dobre i jake kontrole nad sektorom bezbednosti.
     
    „Kada govorimo o tajnim dosijeima uglavnom mislimo na BIA i službe koje su joj prethodile. Međutim, zaboravljamo na vojne službe, policiju i sudstvo“, ukazao je Trkulja.
     
    On smatra da je policija najkritičnija, jer smo proteklih godina bili u prilici da vidimo kako informacije cure, kako dospevaju u tabloide i služe da se diskredituju pojedine ličnosti.
     
    „Stiče se utisak da iza tih zloupotreba neretko stoje institucije i istaknute ličnosti iz aktuelnog režima“, predočio je Trkulja.
     

    Otvaranje dosijea tajnih službi u Srbiji otkrilo bi da su nam sve vlade od 1990-ih bile sastavljene od radnika službi, vojne, civilne i inostrane, kao što je to bilo i u drugim zemljama u tranziciji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]