• Tržištu nekretnina u Srbiji preti stagnacija?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Narodna banka Srbije je najavila da se očekuje pooštravanje uslova za dobijanje kredita. Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, kaže da to ne znači pod obavezno da će građani teže dolaziti do kredita, već da će o tome odlučivati njihov kapacitet zaduživanja.

    Ukazuje da se predviđa stagnacija tržišta nekretnina, jer se došlo do momenta „skupa nekretnina – skup kredit“. Smatra da kredit nije loša stvar, da je loše samo ako dođe do problema u otplati kredita.

    Uzelac kaže za RTS da se pod pooštravanjem uslova za dobijanje kredita misli na sve kredite i da je to redovna računica poslovnih banaka.

    Ukazuje na to da se smanjila kupovna moć, da je inflacija pojela deo budžeta na kraju meseca, da je time smanjen iznos novca za koji građani mogu da se zaduže. Samim time je i automatski manji kredit koji mogu da dobiju.

    „Banka to gleda kao manje ili više rizične klijente i to se karakteriše kao pooštravanje. Matematika bankarska je uvek fiksna, samo se ti parametri menjaju“, navodi urednik Kamatice.

    To ne znači, ocenjuje, da će pooštravanje uslova i značiti pod obavezno da će građani teže dolaziti do kredita. Više će, kaže, ta računica smanjiti kapacitet zaduživanja. Skupa nekretnina – skup kredit

    Jedno vreme banke su se takmičile da dođu do građana koji podižu stambene kredite. Mogao je da se podigne i kredit za učešće, proširili su ponudu i na stanove u izgradnji. Međutim, potražnja je opala.

    To povrđuje i Uzelac, objašnjavajući da su interesovanje za kupovinu stanova gurali jeftini krediti i da su zato i rasle cene nekretnina.

    „Sad smo došli do – skupo, skupo. Skupa nekretnina – skup kredit. Stagnacija se već predviđa, a to znači da prvo treba da prestane da raste tržište nekretnina. To su spori momenti, već postoje indicije i to se gleda po tehničkim podacima, koliko imate overa kupoprodajnih ugovora kod notara, koliko se transakcija desilo u kom mesecu i već se oseti zastoj“, objašnjava Uzelac. Šta je savet – kredit da ili ne

    Smatra da kredit nije loša stvar, da je loše samo ako dođe do problema u otplati kredita.

    „Kapacitet zarađivanja i dugoročnost posla i prihoda diktira da li ćete vi proći s tim onako kao tehničko pomagalo ili s nekim dodatnim problemima. Dakle, to je ključna računica. Uzmite kredit kada hoćete, nekada i morate. Nažalost, dosta građana je u situaciji da moraju“, ističe Uzelac.

    To je, dodaje, pokazatelj i da ne upravljaju svojim finansijama, već da dozvole da dođu do momenta kada moraju da uzmu kredit.

    „Kredit je isplativ onda kada vi kupite nešto što će trajati duže od kredita, ili kada za novac od kredita uspete da zaradite više nego što ćete platiti kredit. To su preduzetnički krediti. I to je mehanizam pametnog zaduživanja“, poručuje Dušan Uzelac.

    Narodna banka Srbije je najavila da se očekuje pooštravanje uslova za dobijanje kredita. Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, kaže da to ne znači pod obavezno da će građani teže dolaziti do kredita, već da će o tome odlučivati njihov kapacitet zaduživanja.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]