covid maska Foto: pixabay
Srbija

Turističke agencije: Ukinuti PCR test za ulazak u Srbiju stranaca koji su vakcinisani

Izvor: 
Beta Sre, 12/05/2021 - 11:43Turističke agencije u Srbiji još nisu dobile odgovor države na zahtev da se dozvoli ulazak turističkih kruzera u Srbiju, a na 16 poseta čekaju četiri broda turista.
 
To je danas rekao član Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Vladimir Vlaho.    On je za Betu rekao da je zahtev za ulazak kruzera Kriznom štabu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija upućen pre dva i po meseca, a da se skoro svaki dan telefonom podsećaju da odgovore.  
"Srbija traži da se turisti testiraju PCR testom iako je na tim brodovima 99 odsto starih ljudi koji ne bi ni mogli da uđu na brod da nisu vakcinisani", rekao je Vlaho koji je suvlasnik jedne turističke agencije. 
 
Dodao je da PCR test košta 80 evra i da i kada bi stranci hteli da plate ne mogu da sačekaju rezultat jer se u Srbiji zadržavaju svega nekoliko sati.   Srbija zbog toga, kako je rekao, ima ogromne gubitke jer je na svakom brodu od 250 do 300 turista, a to je ukupno 15.000 do 16.000 stranaca koji bi povećali turistički prihod luka, muzeja, restorana, turističkih agencija, vodiča i na kraju kulturno-umetničkih društava koja se angažuju za doček.   On je rekao da je Srbija do nedavno zabranjivala ulaz i svojim državljanima bez PCR testa, bez obzira što su vakcinisani pa je pred prvomajske praznike ukinula tu obavezu za državljane, ali ne i za strance.   Vlaho je rekao da je, pre pandemije izazvane virusom korona, 2019. godine u Srbiju uplovilo oko 500 brodova.MarketingNajnovije vesti