• TV Hepi ekspresno dobila dozvole za četiri nova kanala, nagrađena za diskriminaciju i uvrede

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Savet REM-a ekspresno je izdao dozvole Televiziji Hepi za četiri nova kanala, uprkos tome što ova televizija svakodnevno krši Kodeks novinara, piše Cenzolovka.

    Preduzeće za marketing, izdavačku delatnost, radio i televiziju Hepi TV d.o.o. podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) početkom avgusta zahteve za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu zahteva, za četiri nova kanala. Savet REM-a je ekspresno, 27. avgusta, na vanrednoj sednici odlučio da izda dozvole za kanale Moja Hepi zemlja i Moje Hepi društvo, saznaje Cenzolovka.

    Već danas, 3. septembra, članovi Saveta REM-a ponovo su se vanredno sastali i odlučili da izdaju dozvole za još dve nove televizije – Moj Hepi život i Moja Hepi muzika.

    Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Cenzolovku da je ovako važna odluka o izdavanju dozvola donesena bez diskusije jer nije održana uživo. Popović je na prošloj sednici glasala protiv dnevnog reda, ali nam prenosi da je za izdavanje dozvola TV Hepi glasala većina članova Saveta. Ove odluke za nju nisu iznenađenje i u maniru su dosadašnjeg rada REM-a.

    „TV Hepi je do sada pokazala kako radi i kako namerava da radi i ta namera da nastavi na isti način je nju kvalifikovala za dobijanje novih kanala. Ja tu ne vidim ništa kvalitetno, ne zato što imam nešto protiv te televizije, nego zbog toga što su pokazali veliko nepoštovanje prema auditorijumu, veliki prezir prema građanima Srbije i veliki potencijal za kršenje ključnih zakona u medijskoj sferi, a da nisu snosili nikakve posledice. Dobili su krila i sada im je nebo granica“, ocenjuje Popović.

    Ona ističe da je jedna od osnovnih uloga medija da podižu kulturni i obrazovni nivo građana, da se taj nivo danas drastično snižava i da REM nije napravio red na medijskoj sceni.

    Ni za Jelenu Kleut, docentkinju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ove odluke članova Saveta REM-a nisu iznenađujuće. Kleut za Cenzolovku kaže da je važna institucija, kao što je REM, postala „protočni bojler“ za sprovođenje političkih i ekonomskih interesa, umesto da obezbeđuje da se u medijskoj sferi poštuje interes javnosti.

    Prema njenim rečima, TV Hepi je toliko radila na promociji diskriminacije i nasilja da su očito „odnegovali“ publiku koja bi volela da vidi još toga i zato će joj se ponuditi dodatni kanali. Deo ove jednačine je i to što je ova televizija ponudila otvoreni mikrofon stranci na vlasti.

    Kako Cenzolovka piše, Hepi godinama emituje emisije pune nasilja, vređanja žena, neistomišljenika, nacionalnih manjina, promovisanja ratnih zločinaca. Više puta Služba za nadzor i analizu programa REM-a utvrdila je da je određeni program neprofesionalno vođen.

    Prema podacima REM-a, TV Hepi je kažnjena samo 20 puta za sedam i po godina.

    Opširnije na portalu Cenzolovka.

     

    Savet REM-a ekspresno je izdao dozvole Televiziji Hepi za četiri nova kanala, uprkos tome što ova televizija svakodnevno krši Kodeks novinara, piše Cenzolovka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija