• U 2022. poginule 553 osobe – formirano Telo čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja na putevima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, formirano je Telo čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja na putevima u Srbiji i da pun doprinos zaštiti učesnika u saobraćaju.

    Zadatak ovog Tela čiji su članovi ministri svih relevantnih ministarstva je da inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti bezbednosti saobraćaja, usmerava i usklađuje aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja.

    Ministar Gašić ukazao je da su prošle godine, i pored intenzivnih, svakodnevnih kontrola i preventivnog rada saobraćajne policije, na putevima u Srbiji stradale 553 osobe, što je povećanje u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

    „Trendovi smanjenja posledica saobraćajnih nezgoda sporiji su od željenih, a dosadašnji rezultati nam ne daju za pravo da budemo zadovoljni“, rekao je ministar Gašić i precizirao da ciljevi koji su projektovani Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima 2015-2020, nisu dostignuti.

    Ministar je ukazao da se to posebno odnosi na broj stradalih osoba, upotrebu sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu, prekoračenja brzine i upotrebe zaštitnih sistema za decu.

    Istakao je da će zbog svega toga formiranje i efikasnost Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kao najvišeg državnog tela za oblast bezbednosti saobraćaja, biti jedan od ključnih preduslova da dostignemo standarde evropskih, razvijenih zemalja u ovoj oblasti.

    Ministarka pravde Maja Popović, koja je član ovog Tela, navela je da će Ministarstvo pravde sveobuhvatno i ozbiljno razmotriti sve predloge koje se odnose na pooštravanje kaznene politike u ovoj oblasti i predložiti najbolja zakonska rešenja u cilju poboljšanja trenutnog stanja.

    Ipak, kako je istakla, samo pooštravanje kaznene politike ne može rešiti probleme, zbog čega je neophodno dodatno raditi na podizanju svesti svih učesnika u saobraćaju, kao i na najširoj prevenciji.

    Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu, precizirao je da su se dogodile 33.233 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 553 osobe.

    Lakićević je naveo da je u odnosu na 2021. godinu broj saobraćajnih nezgoda smanjen za četiri odsto, što ohrabruje, ali da nikako ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je broj poginulih povećan za šest odsto.

    „Posebno zabrinjava da je prošle godine na putevima u Srbiji poginulo 13 dece, kao i podatak da je svako četvrto lice koje je poginulo u saobraćajnim nezgodama mlađe od 30 godina“, kazao je Lakićević.

    Naglasio je da je saobraćajna policija tokom prošle godine dala svoj maksimum u kontroli saobraćaja, otkrila više od 1,3 miliona prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja od 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja.

    Precizirao je da je među otkrivenim prekršajima 195.000 bilo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a više od 63.000 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

    „Isključivo represivne mere ne mogu da daju pozitivno stanje bezbednosti saobraćaja. Neophodan je aktivan doprinos svih subjekata, porodice, predškolske ustanove, škole, ministarstava, agencija. Punim doprinosom svih stvorićemo uslove da podignemo bezbednost saobraćaja na viši nivo i približimo se razvijenim zemljama Evrope“, kazao je načelnik Uprave saobraćajne policije.

    Na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, formirano je Telo čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja na putevima u Srbiji i da pun doprinos zaštiti učesnika u saobraćaju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]