• U AP Vojvodini 50 hospitalizovanih u KCV i svih devet Opštih bolnica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za poslednjih sedam dana, odnosno od prošlog petka u 18 sati, ukupno se 32.000 građana prijavilo elektronski u sistem nadzora, od čega je 45 nakon testa samoprocene upućeno u kovid ambulantu.

    „Procedura je poznata, nakon ulaska u zemlju svi građani su u obavezi da se u naredna 24 sata prijave na portal e-Zdravlja, nakon prijave imaju mogućnost ispunjavanja testa samoprocene, u odnosu na simptome. Takođe, u obavezi su da 10 dana nakon povratka ponove istu proceduru, odnosno, da se odjave sa sistema“, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

    Ona je izjavila i da je od 75 zaraženih u poslednja 24 sata ukupno 30 iz Beograda, odnosno 36 odsto.

    „Trenutno nemamo nijedno žarište sa potvrđenom transmisijom, imamo sporadičnih slučajeva na čitavoj teritoriji, što pokazuje da i dalje postoje potencijalni izvori zaraze“, istakla je Kisić Tepavčević.

    Kada je u pitanju situacija u Vojvodini pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je situacija stabilna, ali i dalje nesigurna.

    „Mi dnevno imamo ispod 50 hospitalizovanih u KCV i svih devet Opštih bolnica. Trenutno imamo 14 pacijenata na infektivnoj klinici, tri na respiratoru. Takođe, dnevno imamo jednocifren broj novozaraženih po gradovima“, rekao je Gojković.

    Krizni štab se isključivo oslanja na podatke Batuta

    Krizni štab za borbu protiv kovida 19 se isključivo oslanja na podatke Instituta Batut što se tiče broja testiranih osoba, novozaraženih virusom korona, broja umrlih, kaže Gojković.

    A Kisić Tepavčević je pojasnila je da prijava zaraznih bolesti nije nešto što je počelo sa kovid 19, već da je to zakonski regulisano i da se radi decenijama unazad.

    „Postoji jedan jedini metodološki ispravan način za prijavu zaraznih bolesti i smrtnih ishoda. To su sve javno dostupni i transparentni podaci i isključivo se oslanjamo na njih“, zaključila je ona.

    Članovi kriznog štaba su na taj način odgovorili na novinarsko pitanje da prokomentariše to što se ne podudaraju zvanični podaci i podaci do kojih je, kako je objavljeno, došao nedeljnik NIN ni u broju testiranih, ni u broju obolelih, uz navode da je u julu testirano najmanje 100.000 ljudi manje nego što su zvanični podaci i da je skoro 4.000 bilo više zaraženih nego što kažu zvanični podaci.

    Gojković je rekao da ne zna kakva je metodologija nedeljnika NIN i da se Krizni štab isključivo oslanjamo na podatke Instituta Batut koji ima sve „proverene informacije, koje dolaze od bolnica, domova zdravlja, zavoda i instituta.

    „Batut ima apsolutnu sliku svega onoga što se dešava na teritoriji Srbije. To su zvanični podaci koje daju nadležne institucije, koje su predviđene i zakonom i na kojima mora da funkcioniše zdravstveni sistem. Sve druge su spekulacije“, rekao je on.

    Kisić: Od početka školske godine zaraženo 55 učenika

    Od početka nove školske godine virusom korona je zaraženo 39 učenika u osnovnim školama i 16 učenika u srednjim školama, saopštila je Kisić Tepavčević.

    Ona je na redovnoj pres konferenciji kazala da su u pitanju sporadični slučajevi, osim jednog gde se zaražavanje desilo van školske sredine, i ta grupa je još u kućnoj izolaciji.

    “Reagovalo se odmah, nije došlo do daljeg prenošenja u školskoj sredini. Sva deca kod kojih je potvrđen virus imaju blagu formu kliničkog ispoljavanja infekcije ili nisu imali nikakve simptome, a virus je potvrđen jer su bili u kontaktu sa zaraženima“, navela je Kisić.

    Dodala je da je prema izveštaju od 1. do 20. septembra u osnovnim školama bilo prijavljeno 36 slučajeva zaraze korona virusom među decom, a 12 u srednjim školama, dan kasnije dva slučaja u osnovnim školama, a u srednjoj školi jedan slučaj, dok 22. septembra nije bilo prijavljenih slučajeva u osnovnim, a u srednjoj je bio jedan.

    Kisić je kazala da 23. septembra nije registrovan nijedan slučaj korona virusa u školskoj sredini, a 24. u osnovnim školama prijavljen je jedan, a u srednjoj dva slučaja korona virusa i dodala da je stabilna epidemiološka situacija u školskoj sredini direktan pokazatelj bezbedne i dobre organizacije nastave.

    “Sve čestitke nastavnom osoblju i decu koji se ponašaju odgovorno i savesno. Nadamo se da će ovako da se nastavi i da će deca moći da pohađaju nastavu u školi i da budu bezbedna“, rekla je Kisić.

    Za poslednjih sedam dana, odnosno od prošlog petka u 18 sati, ukupno se 32.000 građana prijavilo elektronski u sistem nadzora, od čega je 45 nakon testa samoprocene upućeno u kovid ambulantu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija