QR kod Foto. needpix
Srbija

U Grčkoj problemi sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji u Srbiji

Izvor: 
FoNet/N1 Uto, 20/07/2021 - 14:12
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija rešava problem koji se pojavio na grčkim lukama Tripiti i Uranopoli, sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji zu Srbiji.
 
Kako je za N1 rekla ministarka Tatjana Matić, aplikacija grčkog Ministarstva digitalne uprave, koja je uvedena u petak, ne može da očita QR kod koji se izdaje uz potvrdu o vakcinaciji u Srbiji.
 
Kako se navodi, zvanično nije prijavljeno da je na drugim trajektnim pristaništima bilo problema, koji bi mogao da postane veći ukoliko navedena aplikacija bude primenjena svuda.
 
Ministarka je za N1 istakla da nisu u pitanju samo "srpski kodovi", već da problem postoji i sa validacijom sertifikata i iz nekih zemalja Evropske unije.
 
Matić je naglasila da nema informacije da li sličan problem postoji i u nekim drugim državama i podsetila da je Evropska komisija donela standarde za digitalni sertifikat, kao i da taj sertifikat nemaju sve članice Unije, te da "postoji neusklađenost između samih zemalja članica".
 
"Mi imamo postignute sporazume o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata sa mnogo zemalja članica EU", rekla je Matić i dodala da je ovde reč o tehničkom pitanju.MarketingNajnovije vesti