publicdomainpictures.net
Srbija

U Nišu uhapšeni inspektori dva ministarstva zbog zloupotrebe službenog položaja

Izvor: 
013info Sre, 03/03/2021 - 20:31

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja i falsifikovanjem službenih isprava falsifikovali dokumenta vezana za uvoz hrane.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su J. Š. (58), inspektor u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i P. S. (63), sanitarni inspektor u Ministarstvu zdravlja, kao i zastupnike jedne firme S. S. (39) i špediter D.S. (55), dok se osumnjičenom Z.S. (57), takođe špediteru, na teret stavlja falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju MUP.
 
Kako se sumnja, osumnjičeni inspektori J.Š. i P.S., krajem juna prošle godine, kako bi ubrzali carinjenje robe i pored toga što nisu stvarno obavili kontrolu robe, sačinili su fiktivne zapisnike o izvršenoj kontroli uvoza hrane i uzimanju uzoraka firme koju zastupa osumnjičena S.S, a na šta ih je ona, zajedno sa D.S. podstrekivala.
 
Osumnjičeni špediter Z.S. se tereti da je popunio obrazac za međunarodni transport te robe, u kome je kao pošiljaoca upisao firmu iz druge države.
 
Sumnja se da je potom skenirao pečat i potpis drugog pravnog lica i tako falsifikovan dokument upotrebio za carinjenje robe firme koju zastupa S.S. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.
 MarketingNajnovije vesti