• U ponedeljak pregovori o minimalcu, i sindikati i poslodavci nepromenjenog stava

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) na kojoj će se razgovarati o povećanju minimalne cene rada zakazana je za ponedeljak, 19. avgust u 13 časova. 

    Očekuje se da sindikati, poslodavci i država usklade svoje zahteve, a ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Vlada Srbije do 15. septembra doneti odluku o značajnom povećanju minimalne zarade koju danas u Srbiji prima oko 350.000 ljudi.

    Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, najavio je u razgovoru za Blic da će povećanja minimalne zarade sigurno biti, i podsetio da će sindikat u pregovorima, istaći i činjenicu da radna snaga odlazi iz Srbije. Ako ne dođe do dogovora zainteresovanih strana minimalnu zaradu propisuje Vlada Srbije, a prema njegovim rečima, zahtev sindikata neće ići ispod 33-34.000 dinara.

    S druge strane, poslodavci najavljuju da će njihov stav biti nepromenjen. Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za Blic da će oni biti vrlo kooperativni, ali da nikako neće prihvatiti povećanje iznad onoga što su makroekonomska očekivanja za sledeću godinu, a to znači – „4 odsto rasta BDP-a i 2 procenta očekivane inflacije, dakle ukupno oko šest odsto“. Na aktuelnih 27.000 dinara to bi bilo povećanje manje od 2.000 dinara.

    Ministar finansija Siniša Mali je nedavno podsetio da je samo u poslednje dve godine minimalac povećan za 18,6 odsto, a najavio je i uvođenje dodatnih olakšica za privredu, što je jedan od glavnih uslova poslodavaca kako bi pristali na povećanje minimalne zarade. Sindikati insistiraju na ranijem dogovoru da se za dve godine izjednače minimalna plata i minimalna potrošačka korpa.

    Značajno povećanje minimalne cene rada očekuje i ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

    Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

    Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan 10 odsto, a u 2017. godini šest procenata.

     

     

    Sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) na kojoj će se razgovarati o povećanju minimalne cene rada zakazana je za ponedeljak, 19. avgust u 13 časova.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]