• U protekloj deceniji dinarska štednja povećana više od pet puta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U proteklih deset godina dinarska štednja je povećana više od pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara, dok je devozna štednja dostigla 13,7 milijardi evra, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

    U saopštenju se navodi da je NBS uradila redovnu polugodišnju analizu isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. godine, koja je još jednom potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, kako u kratkom, tako i u dugom roku.

    Takvom rezultatu su pogodovali ostvarena i sačuvana makroekonomska stabilnost duži niz godina, odmerene i blagovremeno donete odgovarajuće mere monetarne i fiskalne politike, relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje dinarske štednje, dok se na kamatu po osnovu devizne štednje plaća porez u iznosu od 15 odsto.

    Očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru značajno je doprinela da uticaj rasta uvoznih cena na domaće cene bude ograničen.

    U prva četiri meseca 2022. godine geopolitičke tenzije i rast cena energenata doveli su do deprecijacijskih pritisaka generisanih znatnom tražnjom za devizama od uvoznika energenata, kao i velikom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem, što je NBS ublažavala intervencijama na deviznom tržištu, pa je prodato 2,2 milijardi evra.

    Na taj način očuvano je poverenje i od maja do kraja godine, u uslovima obnovljenih aprecijacijskih pritisaka, NBS je intervenisala neto kupovinom 3,27 milijardi evra.

    Takva kretanja doprinela su rastu deviznih rezervi koje su krajem decembra 2022. godine iznosile 19,4 milijarde evra, dok je količina zlata u deviznim rezervama dostigla 38,5 tona.

    Potvrda dobrih rezultata Srbije u borbi s globalnom krizom ogleda se i u zadržavanju kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+, sa stabilnim izgledima, od rejting agencija Fitch Ratings i Standard and Poor’s, koje su kao najvažniji argument za svoje odluke navele kredibilan okvir makroekonomskih politika Srbije.

    Poverenje međunarodnih investitora u zdrave i održive ekonomske pokazatelje Srbije potvrdio je uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište kapitala u januaru 2023. godine kada je realizovana emisija evroobveznica u dolarima u dve tranše, ročnosti pet godina i deset godina u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara, dodaje se.

    U proteklih deset godina dinarska štednja je povećana više od pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara, dok je devozna štednja dostigla 13,7 milijardi evra, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]