Grad u Sjenici Foto: twitter
Srbija

U Sjenici padao grad veličine oraha, tokom večeri nevreme će se proširiti na celu Srbiju

Izvor: 
Blic Uto, 19/05/2020 - 18:12

Najavljivano nevreme prvo je stiglo u zapadne i južne krajeve naše zemlje, a prema prognozama meteorologa, tokom večeri i noći proširiće se i na ostatak Srbije.

"Grmljavinski sistem protutnjao je kroz Sjenicu. Njegov učinak se može videti na slikama", napisao je na Fejsbuku Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meterologiju.

 

A na slikama se može videti grad veličine oraha koji je u popodnevnim satima pogodio Sjenicu.

"Počinje aktiviranje atmosfere nad jugozapadom i jugom Srbije, tamo gde je bilo najviše sunca u prvom delu dana. Ove nestabilnosti će se u jugozapadnoj struji premeštati dalje na sever", napisao je Čubrilo.

I odmah dodao:

"Posle Sjenice, Novi Pazar, oblast Kruševca i Niša, kasnije možda i Pirota, ukoliko se sistem ne raspadne, očekuju nevreme, kiša i grad".

Ova najava se odmah i obistinila, pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci grada koji je padao u Vrnjačkoj Banji.

 

Republički hidrometeorološki zavod je najavio "u naredna dva sata u centralnim krajevima i na jugozapadu zemlјe lokalne plјuskove praćene grmlјavinom, ponegde sa gradom i jakim vetrom".

- Kasnije popodne, uveče i noću, kao i u sredu nestabilno sa lokalnom pojavom vremenskih nepogoda (velika količina padavina, grad, jak i olujni vetar), sa najvećom verovatnoćom u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. U većini mesta se očekuje od 20 do 40 mm kiše za 24 h, lokalno i više - stoji u upozorenju RHMZ.

 

Stručnjaci posebno upozoravaju da će sutra biti mogući nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Kolubare, Zapadne Morave, Belog i Crnog Timoka, Mlave i Peka.

 MarketingNajnovije vesti