Invalidi u kolicima Foto: pixabay
Srbija

U Srbiji četvrtina osoba sa invaliditetom živi u domaćinstvima gde su troškovi veći od prihoda

Izvor: 
Danas Pet, 12/03/2021 - 08:08U Srbiji je, prema podacima Eurostata, 2019. godine 24,7 odsto osoba sa invaliditetom živelo u domaćinstvima gde su troškovi stanovanja bili znatno viši od raspoloživog prihoda.

Kad je reč o Evropskoj uniji taj procenat je upola manji i iznosi 11,1 odsto, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku (EUROSTAT).

Prema njihovim podacima, manji je procenat osoba bez invaliditeta koji žive u domaćinstvima gde su troškovi veći od dohotka, tačnije 9,1 odsto njih, piše Danas.

Stopa preopterećenja troškovima stanovanja definisana je kao procenat populacije koja živi u domaćinstvima gde ukupni neto troškovi stanovanja predstavljaju više od 40 odsto raspoloživog neto dohotka.

U većini država članica Evropske unije, osobe sa invaliditetom žive u domaćinstvima u kojima troškovi stanovanja teže opterećuju raspoloživi prihod nego u domaćinstvima gde žive osobe bez invaliditeta.

Čak 33,7 odsto osoba sa invaliditetom u Grčkoj, 22,4 odsto u Bugarskoj i 21 odsto u Danskoj iskusilo je najveću stopu preopterećenja troškovima stanovanja.a

Na drugom kraju skale, postoje i države kod kojih je ovaj procenat zadržan na niskom nivou.

Najniža stopa domaćinstava u kojima stanuju osobe sa invaliditetom sa velikim opterećenjem troškova stanovanja zabeležena je na Kipru i iznosi 1,5 odsto, na Malti 2,4 odsto, u Irskoj 4,2 odsto i u Mađarskoj 4,5 odsto.

 
MarketingNajnovije vesti