Srce Foto: pixabay
Srbija

U Srbiji godišnje umire 52.000 pacijenata od bolesti srca

Izvor: 
FoNet Pet, 25/12/2020 - 14:43

Zbog simptoma koje pacijenti, ali i lekari, često pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim medicinskim stanjima, srčanu slabost u ranoj fazi prepoznaje samo tri odsto ljudi i dijagnoza se neretko postavlja sa zakašnjenjem, zaključeno je na virtuelnom sastanku održanom povodom osnivanja Udruženja pacijenata sa srčanom slabošću.

Od presudne važnosti je, kako se ističe u saopštenju sa sastanka, rana dijagnostika, dok je za uspešno lečenje srčane slabosti veoma značajno podizanje svesti javnosti, edukovanje pacijenata, kao i podsećanje da je dostupnost savremene terapije, uz praktikovanje zdravih životnih navika, ključna za zdravlje građana.

Na konstitutivnom sastanku, za predsednika Udruženja izabran je novinar i dugogodišnji kardiološki pacijent Petar Popović.

Znajući da u Srbiji ima 175.000 registrovanih tih bolesnika, a da godišnje umire 52.000 pacijenata, naša je dužnost da fenomen srčane slabosti postane državni prioritet, da značajno smanjimo lični teret suočenih sa srčanom insuficijencijom, umanjimo strah porodica i stvorimo platformu za saradnju, obrazovanje, i informisanje kako bismo poboljšali i proširili negu bolesnika, istakao je on.

Akademik Petar Seferović, kardiolog i predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, ukazao je da kardiovaskularne bolesti predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice, spadaju u najučestalije bolesti u Srbiji i vodeći su uzrok smrtnosti.

 
MarketingNajnovije vesti