• U Srbiji i dalje deficitarne zanatlije, najviše se traže prodavci i IT-jevci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com, objavio je 021.rs.
     
    Tokom prethodne godine više od 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na oko 49 hiljada raspisanih pozicija.
     
    Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater, navodi se u saopštenju.
     
    Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar.
     
    Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.
     
    I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata.
     
    Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.
     
    Porast se takođe vidi u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno osam odsto).

    U 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]