stampa Foto: Pixabay.com/Andrys
Srbija

U Srbiji novinari rade potpuno normalno i potpuno slobodno

Izvor: 
Glas Amerike/N1 Uto, 08/10/2019 - 08:22"U Srbiji novinari rade potpuno normalno i potpuno slobodno", rekla je za Glas Amerike Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona dodaje da način na koji se predsednik obraća novinarima nije inkriminisanje, koje bi moglo dovesti do napada na novinare, kao i da njegovi istupi nisu bili povod za pretnje Televiziji N1.

Vasiljević je u intervjuu za Glas Amerike kazala da postoji slobodnih medija "koliko god želite", a da svi pišu ono što hoće i ističe da niko nije kažnjen, priveden ili uhapšen.

Prema njenim rečima, način na koji se predsednik Vučić obraća novinarima nije inkriminisanje, koje bi moglo da dovede do pretnji i pritisaka na društvenim mrežama i u javnoj sferi.

"Vi danas imate situaciju na društvenoj mreži Tviter ili bilo kojoj drugoj - dozvoljeno je da izgovorite najstrašnije stvari. I u tom trenutku postajete predmet pretnji i napada. Ne zato što je Aleksandar Vučić odgovorio N1 i kaže: 'Vi ste američka televizija'. Prvi put kada mu je koleginica, mislim da je bila Jovana Štetin to rekla, on je pitao da li joj to smeta. Zato što ja ne vidim šta je razlog - šta bi vam smetalo", ukazala je predsednikova savetnica.

Meni u mojoj biografiji ne smeta što piše da sam radila četrnaest godina za BBC. Ako je to njima smetalo, a smetalo im je očigledno, iz razloga njima znanih…

Na konstataciju novinara da se uz epitet američka televizija lako "lepi" i I domaći izdajnici, a kod građana pobuđuju emocije koje nisu adekvatne, Vasiljević kaže da su pretnje koje je dobijala Televizija N1 bile upućivane iz drugih razloga.

"Gospodin koji je uhapšen imao je sedamdeset i nešto godina i nije mu se sviđalo njihovo izveštavanje o Kosovu i Metohiji. Tako da to nema baš mnogo veze sa tim kakve su pretnje njima upućivane. On ni na jednoj konferenciji za štampu novinare nije vređao. Da li reaguje žučnije? Sigurno. Zato što je dvadeset-četvoročasovno i sedmodnevno izložen napadima. Kako on, tako i njegova porodica", objasnila je predsednikovo ponašanje njegova savetnica.

Upitana da li u okviru vladajuće partije postoji tim koji nastoji da utiče na ulepšavanje stvarnosti i kritički se odnosi prema novinarima, sagovornica Glasa Amerike kaže da nije član stranke i da se trudi da sa satrankom nema nikakve veze.

"Imam svoj tim od osam ljudi, imamo Instagram, Tviter, Fejsbuk i sajt. Radimo i njegove dnevne aktivnosti - konferencije za štampu", objašnjava Vasiljević svoj posao.

Odgovarajući na pitanje da li u javnim preduzećima postoje ljudi koji su zaduženi za takav posao i zadak im je da prate šta se gde objavljuje, Vasiljević kaže da ne zna za to.

"Idite u javno preduzeće pa ih pitajte. Ne tvrdim da ih ima ili nema. Stvarno ne znam. Ja ih nemam. Mi za to novca nemamo. Mi ih ne plaćamo. Ne vodimo nikakve kampanje na društvenim mrežama. Objavljujemo predsednikove dnevne aktivnosti. Na Instagramu ljudima odgovaramo sa 'Hvala lepo, doviđenja'", napominje Vasiljević.  
MarketingNajnovije vesti