kovid 19 Foto: pixabay
Srbija

U Srbiji PCR test za 24 sata, u drugim zemljama i duže od sedam dana

Izvor: 
Tanjug Pet, 30/10/2020 - 14:47U Srbiji se rezutlati PCR testiranja na virus korona, dobijaju najkasnije za 24 sata, dok se u regionu, ali i zemljama poput Velike Britanije ili Kanade, čeka i duže od sedam dana.

U Crnoj Gori, na primer, testirani čekaju sedmicu, pa čak i duže, na rezultate testiranja, dok na obradu čeka 2.500 uzoraka.

Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje u četvrtak su objasnili da je razlog za čekanje u nedostatku potrošnog materijala i obećali da će taj problem za nekoliko dana biti rešen.

Slična situacija je i u pojedinim delovima Bosne i Harcegovine, a tamošnji mediji prenose da se u protekle dve sedmice u kantonu Sarajevo dešavalo da osobe testirane na virus korona čekaju rezultate i po pet dana.

Problem sa kašnjenjem rezultata PCR testa imaju i mnogo razvijenije zemlje, poput Velike Britanije, gde se, u oblasti Bristol, dešava da testitani duže od nedelju dana ne dobiju rezultate.

Prema pisanju lokalnih medija u Bristolu, bilo je slučajeva da testirani uopšte ne dobiju rezultat testa.

Više od nedelju dana rezultate testova čekaju i u Ontariju, a kanadska CTV News prenosi da čak 82.473 testiranih čeka da sazna da li su zaraženi ili ne.

Pre jedanaest dana, Beki Erb iz Otave je dovela svoju decu na testiranje, a kako je rekla, još uvek ne zna rezultate.

''Od tada čekamo rezultate", rekla je Erb za CTV News u četvrtak.

Sistemom testiranja na Kovid-19 nisu zadovoljni ni u Velsu, gde je jedna porodica iz Aberistvita čekala rezultate testa punih devet dana.

Kako prenosi portal cambrian-news, majka dvoje dece, koji su testirani 12. oktobra, ispričala je da im je rečeno da će rezultati stići u roku od najduže pet dana, ali da se čekanje produžilo još četiri dana.

S druge strane, zbog kašnjenja rezultata u javnim zdravstvenim ustanovama, Španci se sve više odlučuju za testiranje u privatnim laboratorijama što košta između 90 i 160 evra, u zavisnosti od vrste testa.

Zbog kašnjenja rezultata, testiranje u javnim zdravstvenim ustanovama u Madridu smanjeno je za 30 odsto, a stručnjaci upozoravaju da se to može negativno odraziti na kontrolu epidemije.
MarketingNajnovije vesti