Srbija

U Srbiji se lažna vest podeli skoro 1.000 puta

Izvor: 
FoNet Ned, 24/05/2020 - 12:46

U Srbiji se, u proseku, jedna lažna vest, putem različitih stranica i profila, deli 927 puta, izjavio je Aleksander Dardeli, izvršni potpredsednik za strategiju i razvoj Ajreksa (IREX), međunarodne neprofitne organizacije specijalizovane za globalno obrazovanje i razvoj.
 
Dardeli je rekao da su u periodu od mesec dana, od 12. marta do 12. aprila, putem medija i društvenih mreža podeljena ukupno 43 lažna narativa.
 
"Od tvrdnji da je Kina uspela da nađe rešenje za pandemiju do ultradesničarskih teorija zavere prema kojima je Severnoatlantska alijansa kreirala krizu, koristeći nervni gas sarin protiv stanovništva Srbije, ali i mnogih drugih. Te sadržaje onlajn i tradicionalni mediji podelili su ukupno 241 put. Na Fejsbuku su imali više od 220 hiljada deljenja", ukazuje zvaničnik Ajreksa.
 
On ukazuje da, prema podacima programa koji je Ajreks sproveo na teritoriji Srbije, 97 odsto stanovništva televizijski program gleda najmanje dva sata dnevno. U toku jednog dana 60 procenata populacije koristi Fejsbuk, dok 44 odsto upotrebljava Jutjub.
 
"Televizija Pink, prema navodima većine anketiranih, objavljuje najviše dezinformacija. Ovi podaci svojevrsna su matrica kako dopreti do određene grupe i šta činiti sa svakom od njih", rekao je Dardeli.
 
Prema njegovim rečima, borba protiv dezinformacija ne može se rešiti jednom pilulom, tu se ne radi o jednokratnoj stvari, koja se može rešiti u toku jedne ili nekoliko nedelja ili pak jedne godine već je to dugoročan napor za koji je potrebno vreme.
 
Rešavanju problema dezinformisanja u Srbiji potrebno je da se udruženo posvete civilno društvo, medijski profesionalci, institucije vlasti i privatni sektor u Srbiji.
 
"Treba da se okupe i dugoročno posvete rešavanju problema dezinformacija. Nažalost, Srbija nazaduje u oblasti slobode medija i radu medijskih profesionalaca", istakao je Dardeli.
 MarketingNajnovije vesti