Foto: pixabay
Srbija

U Srbiji "švajcarski model" za penzije

Izvor: 
Beta Čet, 24/10/2019 - 22:08

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prosledila Narodnoj skupštini na usvajanje.
U saopštenju Vlade je navedeno da će, po "švajcarskom modelu", penzije počev od 1. januara 2020. godine biti usklađivane "u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada, bez poreza i doprinosa".
 
Penzije će se usklađivati na osnovu podataka "organa nadležnog za poslove statistike" o kretanju prosečne zarade i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, počev od  juna prethodne kalendarske godine.
 
Pored toga, Vlada Srbije je danas donela odluku o otvaranju konzulata Srbije u Ber Ševi u Izraelu i za počasnog konzula postavila Aleksandra Nikolića.
 
Vlada je utvrdila i Predlog zakona o meteorologiji kojim se ta oblast usklađuje s praksom EU, i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala. Na današnjoj sednici donete su i odluke o nagradama za osvojene zlatne i srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskom stonom tenisu i za bronzane na Svetskom prvenstvu u rvanju.
 MarketingNajnovije vesti