Plaža u Grčkoj Foto: pixabay
Srbija

U Srbiji više domaćih turista; Grci još ne moraju da vrate novac - na letovanje tek 2022?

Izvor: 
B92/Tanjug Ned, 27/09/2020 - 17:32Devizni priliv od turizma u Srbiji za prvih šest meseci ove godine je iznosio 416 miliona evra, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Tada je devizni priliv iznosio 1,43 milijarde evra, izjavila je Marija Labović, direktorka Turisitičke organizacije Srbije.

Ona je gostujući na RTS-u rekla da brine to što su u ove rezultate ušli i januar i februar koji su bili dobri i kada je zabeležen dvocifreni rast.

"Otuda i ovoliki devizni priliv, jer je zaključno sa julom pad u broju dolazaka i noćenja inostranih turista iznosio čak 70 odsto", rekla je Labović.

Za razliku od inostranih turista, čiji broj je bio drastično manji, domaćih turista je bilo mnogo više nego lane.

"Imali smo 95 odsto manje ostvarenih noćenja nego u istom mesecu prošle godine. Posle višemesečnog pada turističkog prometa, u avgustu, domaći turisti beleže rast od preko 25 odsto kada su u pitanju dolasci pre svega na planine i u banje u Srbiji", rekli su za B92.net iz TOS-a.

Ona je povodom Svetskog dana turizma, koji se obeležava danas, izjavila da svetske prognoze govore da će biti potrebno između dve i po i četiri godine da se svet turistički vrati na nivo iz 2019. godine.

Kako se procenjuje, 2021. godina će biti godina domaćeg turizma ili putovanja po regionu.

Inače, gledano u svetskim razmerama, gubici u turizmu su za prvih šest meseci iznosili oko 450 milijardi dolara.

U Grčku tek 2022. godine?

Svi koji su ove godine digli ruke od Grčke posle zatvaranja granica i prelomili - ići će dogodine, možda dožive i novo razočaranje. Može se desiti da će morati da sačekaju tek 2022. godinu.

Grupa hotelijera u Grčkoj zatražila je da moratorijum, kojim im država dozvoljava da ne vrate novac za aranžmane koji nisu realizovani zbog koronavirusa, bude produžen do 2025. godine.

"Grci jesu tražili taj moratorijum, ali im on nije odobren. Nema prognoza za sledeću godinu. Nažalost, ništa ne zavisi od nas", kaže predsednik Jute Aleksandar Seničić za B92.net.

Dakle, problem je to što trenutno grčki hotelijeri imaju opciju da vrate novac ne pre 01.01.2022. godine, pa kako nam je objašnjeno, mogu i da ne rade sledeće godine, a novac da vrate tek tada.

"Dosta je sve komplikovano,a i teško objašnjivo, zato je jasno da država mora da pomogne i zaštiti novac svojih građana", zaključio je Seničić.

Putnici u svakom slučaju neće biti oštećeni, pošto i u Srbiji postoji rok za povraćaj novca do 2022. godine.
MarketingNajnovije vesti