• U Srbiji više od 7.000 proizvođača organskih proizvoda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. godine, u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.

    Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji više od 20 godina i za to vreme svi indikatori pokazuju brz i stabilan razvoj – rekla je Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja PKS. – U ovom trenutku ima više od 7.000 proizvođača, a mnogi redovno učestvuju na međunarodnim sajmovima, gde promovišu svoje organske proizvode.

    Po njenim rečima, Srbija je više od decenije u kontinuitetu prisutna na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda „BioFa?“ u Nirnbergu u Nemačkoj, a proizvođači organskih proizvdoa nastupiće i na narednoj priredbi. Prvo je nastup organizovala Nacionalna organizacija Serbija Organika, a od 2019. godine PKSi Razvojna agencija Srbije. Uspehu na sajmu „BioFać“ doprinela je i saradnja sa Švajcarskim programom za promociju izvoza, koji aktivno s PKS radi na podizanju kapaciteta kako organizatora usluge tako i izvoznih organskih kompanija.

    – Na predstojećem sajmu BioFa? 2023, koji će biti održan od 14. do 17. februara sledeće godine, nastupiće 11 kompanija iz Srbije –  najavila je Bojana Lalović.

    Pod sloganom „We Speak Organic“, srpski organski proizvođači presdstaviće asortiman svojih proizvoda, od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, proizvoda od organskih žitarica, brašna i testenina, džemova od organskog voća, do meda i suvih pečuraka.

    Učesnici

    Na sajmu će učestvovati proizvođači organskih proizvoda iz cele Srbije. Među njima su „Agro-bis“ iz Blaca, „YUGOTREJD“, „BMD“ i „Drenovac“ iz Arilja, „EkoAgri Srbija“ iz Bele Crkve, „ES Komerc“ iz Prijepolja, „Frutorga“ iz Prokuplja, „ITN Group – Eko Povlen“ iz Kosjerića, „Master Food“ iz Užica, „Menedž“ iz Kruševca, i „Cmana – ogranak Medino“ iz Krnjeva…

    U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. godine, u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]