Srbija

U Srbiji više od 7.000 proizvođača organskih proizvoda

Izvor: 
Dnevnik.rs Uto, 06/12/2022 - 11:51U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. godine, u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.

Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji više od 20 godina i za to vreme svi indikatori pokazuju brz i stabilan razvoj - rekla je Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja PKS. - U ovom trenutku ima više od 7.000 proizvođača, a mnogi redovno učestvuju na međunarodnim sajmovima, gde promovišu svoje organske proizvode.

Po njenim rečima, Srbija je više od decenije u kontinuitetu prisutna na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda "BioFa?" u Nirnbergu u Nemačkoj, a proizvođači organskih proizvdoa nastupiće i na narednoj priredbi. Prvo je nastup organizovala Nacionalna organizacija Serbija Organika, a od 2019. godine PKSi Razvojna agencija Srbije. Uspehu na sajmu "BioFać“ doprinela je i saradnja sa Švajcarskim programom za promociju izvoza, koji aktivno s PKS radi na podizanju kapaciteta kako organizatora usluge tako i izvoznih organskih kompanija.

- Na predstojećem sajmu BioFa? 2023, koji će biti održan od 14. do 17. februara sledeće godine, nastupiće 11 kompanija iz Srbije -  najavila je Bojana Lalović.

Pod sloganom "We Speak Organic", srpski organski proizvođači presdstaviće asortiman svojih proizvoda, od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, proizvoda od organskih žitarica, brašna i testenina, džemova od organskog voća, do meda i suvih pečuraka.

Učesnici

Na sajmu će učestvovati proizvođači organskih proizvoda iz cele Srbije. Među njima su "Agro-bis" iz Blaca, "YUGOTREJD", "BMD" i "Drenovac" iz Arilja, "EkoAgri Srbija" iz Bele Crkve, "ES Komerc" iz Prijepolja, "Frutorga" iz Prokuplja, "ITN Group - Eko Povlen" iz Kosjerića, "Master Food" iz Užica, "Menedž“ iz Kruševca, i "Cmana - ogranak Medino" iz Krnjeva...
MarketingNajnovije vesti