• U Srbiji više računa nego stanovnika: „Krivo“ 100 evra?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na kraju trećeg kvartala ove godine, ukupno 8.397.825 korisnika u Srbiji imalo je otvoren bar jedan tekući račun u banci, u sektoru fizičkih lica.

    U ovim, još uvek nezvaničnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), upada u oči – broj korisnika tekućih računa veći je nego broj stanovnika Srbije. Kako je to moguće?

    Za B92.net iz NBS su objasnili ovaj podatak.

    Razlog je jednostavan, i leži u izveštajima banaka: jedan isti građanin može da ima račune u različitim bankama, pa je otuda i razlika u brojevima. Svaka od ovih finansijskih institucija je prema svojoj evidenciji brojala fizička lica, a ne njihove račune i zato je navela broj korisnika sa otvorenim tekućim računom, bez obzira na to koliko računa imaju.

    S druge strane, ukoliko se posmatra ukupan broj tekućih računa fizičkih lica, nezavisno od toga koliko računa imaju u istoj banci, na kraju trećeg kvartala broj je još veći, to jest bilo je otvoreno ukupno oko 10 miliona tekućih računa. U ovaj broj ubrojani su svi tekući računi u zemlji.

    Kako kažu iz Narodne banke Srbije, važno je razumeti da navedeni podaci ne predstavljaju broj računa koji su otvoreni (samo) u toku ove godine, već presečni, ukupan broj računa na kraju izveštajnog perioda, a koji obuhvata kako račune otvorene ove godine, tako i one otvorene u ranijem periodu.

    Ukoliko se na takav način posmatra promena broja otvorenih računa – došlo je do njegovog povećanja. Tako je, prema još uvek nezvaničnim podacima, ukupan broj tekućih računa otvorenih potrošačima kod banaka na kraju trećeg tromesečja (10 miliona) bio veći od tog broja na kraju 2019, a i 2018. godine.

    Kada je reč o broju potrošača koji imaju otvoren bar jedan račun kod jedne banke, na kraju trećeg kvartala taj broj je iznosio oko 8,4 miliona, što takođe predstavlja rast u odnosu na prethodne dve godine.

    Imajući u vidu da je u toku drugog kvartala 2020. godine radi isplate jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 evra određenom broju punoletnih građana Srbije otvoren poseban namenski račun, može se zaključiti da su razlozi većeg rasta broja računa potrošača u 2020. godini delom i aktivnosti u vezi sa isplatom ove pomoći, zaključuju iz NBS.

    Na kraju trećeg kvartala ove godine, ukupno 8.397.825 korisnika u Srbiji imalo je otvoren bar jedan tekući račun u banci, u sektoru fizičkih lica.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]