• U sudovima veće plate za daktilografe, kurire…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Stražari u sudovima, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte uskoro bi mogli da računaju na veće plate.

    To će se dogoditi kada skupština bude usvojila izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika koje su sada u proceduri.

    Izmenama je precizirano da se unaprediti materijalni položaj zaposlenih nameštenika koji su razvrstani od treće do šeste platne grupe.

    Zakon se, kako piše u obrazloženju, donosi kako bi se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima upodobilo u što većoj meri sa poslovima koje obavljaju državni službenici.

    Za obavljanje poslova slične složenosti, ali u referentskim zvanjima državnih službenika, određeni su koeficijenti u rasponu od 1,40 do 2,18 u zavisnosti od ostvarenih rezultata rada, dok za posao nameštenika istog nivoa kvalifikacije koji je razvrstan u četvrtu platnu grupu utvrđen je koeficijent od 1,5 bez mogućnosti napredovanja i trajnog uvećanja koeficijenata po osnovu ostvarenih rezultata rada.

    Kada se donese zakon praviće se razlika u odnosu na poslove nameštenika za koje se zahteva osnovna škola i niži nivo kvalifikacija, a čija isplaćena plata je do sada bila izjednačena sa nameštenicima čiji poslovi zahtevaju srednje stručno obrazovanje.

    Napominje se u zakonu i da su, s obzirom da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima, rasla sporije od minimalne zarade, osnovne plate nameštenika čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe ostale su ispod minimalne zarade.

    Inicijativa za izmenu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika potekla je od reprezentativnih sindikata zaposlenih u državnim organima, koji su predložili uvećanje koeficijenta za obračun i isplatu plata nameštenika, imajući u vidu prirodu namešteničkih poslova i njihov doprinos funkcionisanju organa, naročito u pravosuđu, koji opravdava traženo uvećanje koeficijenata.

    Za sprovođenje zakona potrebno je obezbediti dodatna finansijska sredstva u budžetu za 2022.godinu u visini od 14 odsto planirane mase sredstava za plate nameštenika u 2022.godini, odnosno 468.749.234,26 dinara u bruto iznosu.

    Kako se navodi, sredstva za sprovođenje tog zakona u 2023. i 2024. godini biće planirana u okviru limita utvrđenih zakonom i budžetu za svaku budžetsku godinu.

    Stražari u sudovima, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte uskoro bi mogli da računaju na veće plate.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]