• Udruženje banaka: Ističe drugi moratorijum, klijenti biraju dalji način otplate kredita

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Banke u Srbiji će posle isteka drugog zastoja u otplati kredita klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.
    Moratorijum u otplati bankaraskih pozajmica ističe u sredu, 30. septembra, a klijenti će kad dobiju dalji plan otplate, imati rok od sedam dana da se izjasne.
     
    UBS je savetovalo klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara.
     
    Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da ođednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, a treća da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum„, rekao je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.
     
    Drugi moratorijum u otplati kredita prihvatilo je 82 odsto zaduženih građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra. Od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice, istaklo je UBS.
     
    Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko dve milijarde evra, drugi krajem jula, dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila u vrednosti oko dve milijarde evra.

    Banke u Srbiji će posle isteka drugog zastoja u otplati kredita klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]