• Udruženje banaka Srbije pozvalo građane da se odreknu tužbi zbog naplate troškova obrade kredita

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje banaka Srbije pozvalo je građane da se odreknu tužbi zbog naplate troškova obrade kredita.

    Oni su danas pozvali građane koji su tužili banke do 17. septembra, zbog naplate troškova obrade kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita da se odreknu podnetih tužbi, jer će se banka tada odreći naplate sudskih troškova.

    „Banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17. septembra 2021. godine da se odreknu podnetih tužbenih zahteva, najkasnije do 31. decembra ove godine jer će se u tim slučajevima banka odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu da svaka strana snosi svoje troškove“, navodi se u saopštenju Udruženja banaka.

    Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda dopunilo je 16. septembra pravni stav iz 2018. o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita stavom da banka nije dužna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova koji su obuhvaćeni zbirnim iznosom troškova kredita, navedenim u ponudi koju je korisnik kredita prihvatio zaključenjem ugovora o kreditu.

    Iako je Vrhovni kasacioni sud naveo da to nije obavezujuće za sudove, većina njih je, kako se nezvanično saznaje u javnosti, prihvatila taj stav, a posledica je da će građani koji su, zbog toga tužili banke izgubiti spor.

     

    Udruženje banaka Srbije pozvalo je građane da se odreknu tužbi zbog naplate troškova obrade kredita.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]