Točak automobila Foto: pxhere
Srbija

Udruženje pozvalo građane da kola koja blokiraju saobraćaj polivaju ljubičastom farbom

Izvor: 
FoNet Pet, 03/12/2021 - 12:37Autonomni ženski centar upozorio je danas da je nedopustivo i apsurdno da se građani pozivaju na obračun jednih sa drugima, a još gore da se to čini korišćenjem "lila revolucije" i ljubičaste boje. 
 
Kako navode u ovom centru, termin "lila revolucija" i ljubičasta boja su simbol ženskog pokreta i organizovanja.
 
"U trenutku kada se na svim kontinentima, u većini država sveta, brojnim aktivnostima obeležava 30 godina globalne kampanje '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama', u Srbiji se posredstvom medija građanstvo poziva da bacanjem kanti ljubičaste boje zaustavi blokadu saobraćaja najavljenu u okviru subotnjeg protesta građana nezadovoljnih stanjem u zemlji po različitim pitanjima", navodi ova organizacija.
Podseća da je ljubičasta boja simbol feminističkog pokreta i da je istorijski povezana sa naporima i delovanjem pokreta za oslobođenje žena i zalaganja za ženska prava.
 
"Pozivi na nasilje i obračune građana suprotni su onom što čini temeljne principe feminizma te zbog toga upozoravamo i pozivamo da se ljubičasta boja kao simbol feminističkog pokreta ne zloupotrebljava na takav način", naglašava Autonomni ženski centar. 
 
Izvesno "udruženje građanki Lila revolucija" je pozvalo ljude da izađu 4. decembra na najavljeni protest i "naoružani" kantama ljubičaste farbe obeleže automobile koji pokušaju da blokiraju saobraćaj. MarketingNajnovije vesti