• Udruženje sudija i tužilaca podržalo Vučićev predlog za pooštravanje kazni za silovatelje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.

    Time bi bile pooštrene kazne za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem.

    Iz udruženja su naveli da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi „ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije“.

    Navedena inicijativa vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela„, piše u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je Vladi podneo „Akt za izmenu zakona o silovateljima“ po kom bi zatvorska kazna za silovanje bila povećana sa pet na 25 godina, a u nekim slučajevima i na doživotnu.

    Ako je učinjeno prema maloletnom licu, od 20 pa do doživotne kazne, a isto će biti i sa nemoćnim licem i detetom. Upetostručio sam minimalnu kaznu, a za najteža dela sam uporedio sa najtežim delima i ubistvima„, rekao je Vučić.

    Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]