Justicia Foto: pixabay
Srbija

Udruženje sudija i tužilaca podržalo Vučićev predlog za pooštravanje kazni za silovatelje

Izvor: 
Beta Sub, 22/10/2022 - 15:14Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.

Time bi bile pooštrene kazne za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem.

Iz udruženja su naveli da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi "ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije".

"Navedena inicijativa vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela", piše u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je Vladi podneo "Akt za izmenu zakona o silovateljima" po kom bi zatvorska kazna za silovanje bila povećana sa pet na 25 godina, a u nekim slučajevima i na doživotnu.

"Ako je učinjeno prema maloletnom licu, od 20 pa do doživotne kazne, a isto će biti i sa nemoćnim licem i detetom. Upetostručio sam minimalnu kaznu, a za najteža dela sam uporedio sa najtežim delima i ubistvima", rekao je Vučić.
MarketingNajnovije vesti