Foto: Needpix
Srbija

Ugostitelji i zaposleni u ivent industriji zakazali protest za 12. april

Izvor: 
013info Uto, 06/04/2021 - 15:13
Predstavnici udruženja ugostitelja i ivent industrije Srbije najavili su danas zajednički protest u ponedeljak, 12. aprila ispred zgrade Vlade Srbije, ukoliko se ne postigne dogovor sa državom za izlazak iz finansijske krize u kojoj su se našli.

 

Nakon sastanka održanog 19. marta sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom turizma i telekomunikacija Tanjom Matić i ministrom finansija Sinišom Malim, udruženja ugostitelja i ivent industrije nisu dobila odgovor na svoje zahteve i ponuđene modele rešenja krize u kojoj se nalaze, rečeno je na konferenciji za novinare u Medija centru.
 
Prema rečima predsednika Udruženja noćnih barova i klubova Beograda Miše Relića, problem je u šiframa delatnosti 5630 i 5610 za služenje hrane i pića pod kojim su zavedeni svi ugostiteljski objekti, pa tako država ne može da prepozna noćne klubove i barove kao posebnu delatnost.
 
Jedan od predloga udruženja je da se pomogne kompletnoj ivent industriji i ugostiteljima, koji imaju pad prometa od 70 odsto, time što će država isplatiti 12 odsto za period od godinu dana od ukupnog prometa ostvarenog u 2019. godini, odnosno jedan odsto mesečno.
 
"Potrebno je da se izdvoji 1.200.000 evra, od čega će 700.000 otići državi u narednih sedam dana od isplate, a preostalih 500.000 rentijerima", izjavio je Relić i dodao da, s obzirom na to da noćni klubovi i barovi dovode oko 450.000 turista, na taj način će i preostala suma biti vraćena u državnu kasu.
 
On je istakao da udruženja ne traže novac za profit već da vrate državi dugove.
 
Predsednik Udruženja "Ivent industrija" Boško Bubanja se osvrnuo na komentare da vlasnici treba da zatvore svoje firme kako ne bi ulazile u još veće dugove, rekavši da to nije tako jednostavno.
 
"Veliki je broj preduzetnika u ovoj oblasti, a preduzetnici odgovaraju ličnom imovinom ukoliko zatvore firmu koja je u dugovima, pojavili bi im se izvršitelji na vratima", zaključio je Bubanja.
 
Predstavnici ivent industrije traže i da sale za proslave rade pod istim uslovima kao kafići i restorani.
 
Organizatori su pozvali sve zaposlene u ugostiteljstvu i ivent industriji da se pridruže mirnom protestu uz maske i poštovanje epidemioloških mera i naglasili da na protestu nema mesta politici i raznim grupama, jer je u pitanju ekonomski i socijalni protest. 
 MarketingNajnovije vesti