Lisice Foto: publicdomainpictures
Srbija

Uhapšene 4 osobe zbog nanošenja imovinske štete Nacionalnoj službi za zapošljavanje od preko 6 miliona

Izvor: 
013info Čet, 05/05/2022 - 16:08


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su I. B. (1984) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i M. B. (1986), V. R. (1984), A. Đ. (1991) koji se terete za zloupotrebu položaja odgovornog lica u pomaganju.

Kako je saopštio MUP sumnja se da je I. B. kao odgovorno lice udruženja građana „Centar“ iz Trstenika, uz pomoć M. B, V. R. i A. Đ. koji su osnivači nekoliko udruženja građana iz ovog grada, u periodu od 2017. do 2020. godine, sa Nacionalnom službom za zapošljavanje zaključivao ugovore za organizovanje i sprovođenje javnih radova.

Potom su, kako se sumnja, suprotno odredbama ugovora, sačinjavali neistinite podatke o broju angažovnih lica i ostvarenog mesečnog fonda sati, na osnovu kojih su lažno prikazivali da su fizička lica bila angažovana za izvođenje javnih radova.

Na osnovu toga, oni su, kako se sumnja, tražili novčana sredstva od Nacionalne službe namenjene za isplatu naknada fizičkim licima za obavljeni posao, a nakon uplata sredstava na tekuće račune fizičkih lica, od istih neosnovano zahtevali i uzimali novac koji je znatno veći od iznosa koji su ta lica zadržavala za sebe.

Na taj način, I. B. je, kako se sumnja, stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.036.000 dinara, dok je Nacionalnoj službi za zapošljavanje Republike Srbije pričinjena imovinska šteta na ime isplaćene naknade, poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 6.290.866 dinara.

Osumnjičenom I. B. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su M. B, V. R. i A. Đ, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

 
MarketingNajnovije vesti