Srbija

Uhapšeni zbog sumnje da su malverzacijama oštetili banku za oko 15 miliona dinara

Izvor: 
021 Čet, 28/05/2020 - 19:04

Beogradska policija uhapsila je četiri osobe zbog prevare i pranja novca, odnosno zbog toga što su finansijskim malverzacijama oštetili banku za oko 15 miliona dinara.
 
Uhapšeni su N.R. (46) i R.C. (42) iz Kraljeva, N.J. (24) iz Čačka i J.R. (46) iz Beograda. Policija ih sumnjiči da su u aprilu obavljali fiktivne uplate sa računa različitih inostranih firmi na svoje račune u jednoj banci, a potom ih stornirali.
 
Uplate su obavljali preko kloniranih virtuelnih POS terminala pomoću kojih su uplate prikazane kao stvarne, odnosno nije prikazano da su uplate stornirane.
 
Potom su, kako se sumnja, taj novac prebacivali na druge bankarske račune u inostranstvu ili ih podizali sa bankomata pre nego što je banci koja im je omogućila korišćenje novca stigla potvrda o povraćaju sredstava odnosno obaveštenje da su uplate bile stornirane.
 
Na taj način banka je oštećena za više od 15 miliona dinara. Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili pronašla i oduzela informatičku opremu za koju se sumnja da je korišćena za izvršenje tih krivičnih dela, kao i tehničku i informatičku robu za koju se sumnja da je kupljena od tog novca.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.
 MarketingNajnovije vesti