• Ujedinjeni naučnici protiv kovida: Uvesti ozbiljne mere radi očuvanja života

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ujedinjeni naučnici protiv kovida uputili su pismo Vladi Srbije i Kriznom štabu i poručili da njihov primarni cilj mora biti smanjenje broja novozaraženih i stope smrtnosti, te očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva.

    U ovom talasu korona sve više ugrožava mlade ljude i decu. Za 10 meseci ove godine imamo 24.960 umrlih više od proseka. Ukupno sa 2020. godinom to je oko 40.000 ljudskih života. Ljudski životi se moraju sačuvati, ukazano je u pismu.

    Sugerisano je da Srbija mora uvesti ozbiljne mere radi očuvanja života i zdravlja stanovništva, sprečiti delovanje malobrojnih ekstremnih antivakcinalnih grupa i ohrabriti neodlučne građane da ozbiljno i odgovorno shvate epidemiju i da prihvate sve mere, uključujući obaveznu vakcinaciju, kovid propusnice i privremeno potpuno zatvaranje.

    Trenutno smanjenje broja novozaraženih ne sme dovesti do opuštanja stanovništva, posebno u periodu slava i praznika, jer to može uticati na ozbiljno pogoršanje epidemijske situacije u narednom periodu.

    Stoga od vas očekujemo da nam odgovorite i da, kada je reč o protivepidemijskim merama, postupite po Ustavu i zakonima Srbije, te u skladu sa postupanjem onih zemalja Evrope i sveta koje se odgovorno suočavaju sa pandemijom, navodi se u saopštenju.

    Izgovori za nepostupanje po zakonu ne smeju biti ni politički, ni ekonomski, niti to može biti briga za mentalno zdravlje stanovništva, a ponajmanje smeju biti populistički, navodi se u pismu akademske zajednice povodom kovida19.

    Mentalno zdravlje je važna komponenta javnog zdravlja, ali se ono ne može čuvati žrtvovanjem velikog broja ljudskih života, niti će ono biti pogoršano uvođenjem ozbiljnih mera i odgovornom politikom države u pandemijskim okolnostima.

    Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, tokom oktobra je u Srbiji preminulo ukupno 14.666 građana, što je 80 odsto više nego 2020. godine, prijavljeno je 1.656 smrti od korone, što je 25 odsto viška umrlih.

    Tokom oktobra umiralo je u proseku 220 ljudi dnevno, što neposredno od posledica korone, što posredno, upozorava se u saopštenju Ujedinjenih naučnika protiv kovida.

     

    Ujedinjeni naučnici protiv kovida uputili su pismo Vladi Srbije i Kriznom štabu i poručili da njihov primarni cilj mora biti smanjenje broja novozaraženih i stope smrtnosti, te očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]